Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval k modlitbám za matky mrtvých vojáků - ukrajinských i ruských

Ze světa / / ČTK / 6. dubna 2023 16:38
Papež vyzval k modlitbám za matky mrtvých vojáků - ukrajinských i ruských

Papež při modlitbě křížové cesty
Autor: Flickr.com

Vatikán - Papež František při generální audienci 5. dubna vyzval k modlitbám za ukrajinské i ruské matky vojáků padlých ve válce na Ukrajině. Informovala o tom agentura EFE. Papež vzpomněl na oběti všech válečných zločinů.

"Mé myšlenky jsou s matkami ukrajinských i ruských vojáků padlých ve válce, jsou to matky mrtvých dětí, pomodleme se za tyto matky," řekl papež František. "Nezapomeňme se modlit za ukrajinské mučedníky," uvedla také František

Agentura EFE napsala, že papež také v nedávném rozhovoru ve vatikánských médiích prohlásil, že ho "bolí vidět mrtvé chlapce, jak ruské, tak ukrajinské".

Papež František ruskou invazi na Ukrajinu opakovaně odsoudil a od jejího začátku loni v únoru vyzývá k jednání o míru. Už den po ruské invazi v neobvyklém kroku navštívil ruskou ambasádu v Římě a telefonoval si s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jeho pozvání k návštěvě Ukrajiny ale papež nevyslyšel, což loni zdůvodnil tím, že do Kyjeva nepojede, protože se chce setkat i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Tomu už loni v březnu nabídl jednání, ale neúspěšně.

Letos v březnu papež prohlásil, že na Ukrajině se odehrává světová válka, v níž hájí své zájmy všechny mocnosti, nejen Rusko.

"Toto je další světová válka. Začala po částech, ale teď už nikdo nemůže říct, že to není světový konflikt. Jsou v něm zapleteny velmoci a bojištěm je Ukrajina," řekl papež v rozhovoru se švýcarskou televizí RSI. "Na mysli mi také vyvstává zbrojní průmysl. Jeden odborník mi řekl: kdyby se rok nevyráběly žádné zbraně, byl by vyřešen problém hladu ve světě. Je to trh, vedou se války, staré zbraně se prodávají a nové se testují," dodala hlava katolické církve.

 

     

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)