Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tisíce židů i muslimů se modlí v Jeruzalémě, ramadán se překrývá s židovským svátkem pesach

Ze světa / kir / ČTK / 9. dubna 2023 16:01
Tisíce židů i muslimů se  modlí v Jeruzalémě, ramadán se překrývá s židovským svátkem pesach

Zeď nářků, Jeruzalém
Autor: Pxhere.com

Jeruzalém - Ranní ramadánové modlitby v jeruzalémské mešitě Al-Aksá dnes po dnech zvýšeného napětí skončily pokojně. U přilehlé Zdi nářků se mezitím dopoledne shromáždily tisíce židů u příležitosti pesachového požehnání. Informuje o tom agentura Reuters.

Malé skupinky židovských věřících v doprovodu policie prošly kolem mešity Al-Aksá, zatímco mnoho dalších se shromáždilo pod ní u Zdi nářků.

Komplex na náhorní plošině jeruzalémského Starého Města, kterému muslimové říkají Haram aš-Šaríf (Vznešená svatyně) a židé Chrámová hora, je nejcitlivějším místem izraelsko-palestinského konfliktu. Část západní stěny Chrámové hory tvoří Zeď nářků, která je pozůstatkem biblického druhého židovského chrámu zničeného Římany před téměř 2000 lety. Na vrcholu hory stojí Skalní dóm a mešita Al-Aksá.

Areál mešity Al-Aksá, který je posvátný pro muslimy i židy, se stal stěžejním dějištěm bezpečnostní krize, která vypukla minulý týden, kdy izraelští policisté vtrhli do mešity, aby vyvedli mladíky, kteří se tam podle policie zabarikádovali a byli ozbrojeni kameny a zábavní pyrotechnikou.

Záběry ze zásahu, na nichž je vidět, jak policie bije přítomné, vyvolaly ostrou reakci v celém arabském světě; následovaly raketové útoky palestinských frakcí na Izrael, na které izraelská armáda odpověděla protiútoky na Gazu a jižní Libanon.

V noci na dnešek bylo na Golanské výšiny kontrolované Izraelem odpáleno ze Sýrie nejméně šest raket; izraelská letadla v reakci zasáhla syrské vojenské cíle. Ani jedna strana nehlásí oběti.

Ramadánová modlitba v mešitě Al-Aksá v sobotu večer skončila pokojně navzdory obavám, že zde opět vypuknou násilnosti.

V pátek zahynuly dvě izraelské sestry z osady na okupovaném Západním břehu Jordánu při útoku připisovaném palestinským ozbrojencům. Později téhož dne při dalším útoku v Tel Avivu zahynul italský turista a dalších sedm lidí bylo zraněno. Pohřeb sester, které měly kromě izraelského také britské občanství, se uskuteční později dnes.

Silné napětí v Izraeli a na palestinských územích panuje v obzvláště citlivé době, neboť se muslimský postní měsíc ramadán letos překrývá s židovským svátkem pesach.

Střety mezi policií a věřícími na Chrámové hoře předloni v květnu přispěly k válce Hamásu a Izraele v palestinském Pásmu Gazy. Očekává se, že izraelská vláda stejně jako v posledních letech zakáže vstup do komplexu nemuslimům během posledních deseti dnů ramadánu, který by měl skončit 20. nebo 21. dubna. Krajně pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir ale vyzval, aby zákaz letos nebyl zaveden.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)