Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stovky hřbitovů u fronty zůstanou přes pravoslavné Velikonoce pro ukrajinské věřící zavřené

Ze světa / kir / ČTK / 13. dubna 2023 0:42
Stovky hřbitovů u fronty zůstanou přes pravoslavné Velikonoce pro ukrajinské věřící zavřené

Ilustrační foto: poškozený pravoslavný kostel Moskevského patriarchátu v Žitomyru
Autor: twitter.com

Kyjev - Stovky hřbitovů ležících na Ukrajině v blízkosti frontové linie zůstanou o nadcházejících pravoslavných Velikonocích zavřené, a lidé tak nebudou moci ozdobit hroby a vzpomínat u nich na své blízké. Úřady se podle agentury Reuters obávají, že jsou na nich miny a nevybuchlá munice.

Ve vsi Kobzarci v Mykolajivské oblasti, kterou dočasně okupovali ruští vojáci, členové ukrajinských odminovacích týmů jeden ze dvou hřbitovů vyčistili. "Díky bohu, že sem přišli. Půjdeme na hřbitov jako obvykle a oslavíme Velikonoce. Díky bohu žijeme, to je nejdůležitější," řekla 46letá Olena Jarovová, jedna ze 42 lidí, kteří ve vsi zůstali.

Před začátkem ruské invaze v této obci severně od Chersonu žilo 1200 lidí. Šéf tamního odminovacího týmu říká, že našli nevybuchlou munici i její úlomky. "Pokud to exploduje blízko, je stoprocentně jisté, že budete mít úrazy od šrapnelů. V 90 procentech případů lidé po zásahu takovou municí umírají," říká Vladyslav Hrycaj. Druhý hřbitov v Kobzarci odminovaný ještě není. "Půjdeme tam až po odminovacím týmu. Bez nich ne, to je příliš nebezpečné," říká 74letá Lidia Osypenková.

Ukrajinská armáda vesnici osvobodila loni v listopadu během ofenzivy, při níž se jí podařilo Rusy vytlačit z části Chersonské oblasti. Šéf správy tohoto regionu pro letošní Velikonoce vyhlásil zákaz vstupu na hřbitovy. V Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny je uzavřených 753 hřbitovů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)