Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kadaňský klášter připravil k výročí 550 let od založení výstavu o vzniku a životě v klášteře

Kraje: Ústecký / kir / ČTK / 17. dubna 2023 14:27
Kadaňský klášter připravil k výročí 550 let od založení výstavu o vzniku a životě v klášteře

Františkánský klášter v Kadani
Autor: Wikipedia.org / Pavel Kinšt / Creative Commons

Kadaň (Chomutovsko) - Františkánský klášter v Kadani na Chomutovsku slaví 550 let od svého založení. K výročí si v sobotu připravil vernisáž výstavy s názvem "Klášter a jeho pán" i noční komentované prohlídky v dobových kostýmech. Nová výstava přiblíží návštěvníkům počátky vzniku kláštera i život jeho zakladatele Jana Hasištejnského z Lobkowicz, řekl autor výstavy a městský historik Lukáš Gavenda.

Výstavu připravilo kadaňské muzeum, které je provozovatelem objektu, ke dvěma výročím. "To první, zásadní je 550. výročí vzniku kláštera, tedy příchodu františkánských řeholníků do Kadaně. A druhé výročí je 530., kdy nám Jan Hasištejnský z Lobkowicz, zakladatel kláštera, vyrazil z Kadaně na svoji pouť ze Svaté země, do Jeruzaléma a do Betléma," řekl Gavenda.

Výstava zve návštěvníky do prostor, které zakladatelé Lobkowiczkého rodu využívali při svých pobytech mezi františkánskými řeholníky. Místnosti dali Lobkowiczové vyzdobit sklípkovou klenbou a vtiskli tak klášterní budově nezaměnitelnou stopu své doby i vzpomínku na své sepjetí s tímto místem, uvedl Gavenda. Právě místnosti se sklípkovou klenbou náležejí k nejstarším a nejpozoruhodnějším v klášteře.

Ke zhlédnutí jsou i artefakty archivní i archeologické povahy, jež dokládají pouto rodu ke klášteru. Jde například o náhrobek Jana Hasištejnského od Ulricha Greucze z roku 1516. Jeho originál se nachází v klášterním kostele. Výstava nabízí pohled na jeho původní, rekonstruovanou podobu, která zanikla kolem roku 1682. Návštěvníci si mohou prohlédnout také dobové dokumenty, jako je Lobkowiczký erbovník, kde jsou namalovány erby Lobkowiczů a jejich příbuzných, nebo listinu z roku 1481, kterou král Vladislav Jagellonský předává patronát nad klášterem Lobkowiczům.

V návštěvní nabídce kláštera nestojí výstava samostatně, ale doplňuje stálou expozici s názvem "Život v klášteře" v rámci druhého návštěvního okruhu. Ke zhlédnutí je v prvním a druhém poschodí až do 29. října. Partnery výstavy jsou rodina Lobkowiczova a její společnost Lobkowiczké sbírky, Zámek Nelahozeves a Oblastní muzeum v Chomutově, které na výstavu zapůjčily své sbírkové předměty.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)