Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Neratově začíná poslední etapa opravy prosklené střechy poutního kostela

Kraje: Královéhradecký / kir / ČTK / 21. dubna 2023 20:40
V Neratově začíná poslední etapa opravy prosklené střechy poutního kostela

Ilustrační foto: kostel v Neratově v Orlických horách
Autor: www.propamatky.info

Bartošovice v Orlických horách (Rychnovsko) - V Neratově na Rychnovsku, v horské osadě, která je součástí Bartošovic v Orlických horách, začíná poslední etapa opravy prosklené střechy poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie. Instalace zbývajících skleněných desek v jedné třetině plochy opravované střechy by měla v ideálním případě trvat měsíc, provoz kostela práce neomezí. ČTK to řekl Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov, které se od 90. let snaží vysídlenou osadu oživit. Celkové náklady na opravu střechy jsou 19,5 milionu korun včetně DPH. Letošní etapu rekonstrukce Nekvinda odhadl na pět milionů korun z celkové částky.

"Letos půjde o největší investici v Neratově. Minulý týden propršelo, takže začátek prací se o týden posunul. Začínají sem najíždět, ve středu zahájí samotné práce. Předpověď je příznivá, nemělo by pršet, a to je zásadní," řekl ČTK Nekvinda.

Pracovat se bude z venku za pomoci jeřábu. Stavbaři na zimu museli práce na rekonstrukci střechy kvůli klimatickým podmínkám přerušit. "Půjde o doskládání skel nad oltářem, nyní jsou tam OSB desky, které představují provizorní řešení. Ty se odstraní a do nových lišt přijdou speciální skla. Jediné, co může práce zkomplikovat, je počasí. Když prší, je problém. Pokud vyjde počasí, mělo by to trvat měsíc," řekl ČTK Nekvinda.

Rekonstrukce střechy kostela, kterou zatékalo a srážela se pod ní vlhkost, začala loni na jaře. Sdružení na opravě střechy spolupracuje s římsko-katolickou farností Neratov. Peníze na opravu jdou z půjček, například od hradeckého biskupství, z darů. Projekt získal podporu také od Královéhradeckého kraje. Prosklená střecha byla dokončena v roce 2007, před tím byl kostel téměř 50 let nezastřešený.

Podle Nekvindy je oprava střechy nutná, cílem prací je snížit střešní vlhkost a zlepšit statiku střechy. Stavbaři loni zpevnili konstrukci střechy a asi ze dvou třetin instalovali nové sklo, zejména nad hlavní lodí kostela. Pracovalo se za provozu, přes zimu byly práce přerušeny. "Kostel je během prací běžně přístupný," řekl ČTK Nekvinda.

Kostel byl postaven v letech 1723 až 1733 pravděpodobně podle plánů italského stavitele Giovanna Battisty Alliprandiho. Zkáza kostela začala na konci druhé světové války, když voják Rudé armády kostel zasáhl pancéřovou pěstí. V roce 1957 se zřítily klenby a stavbě hrozila demolice. Sdružení Neratov kromě dlouholeté snahy oživit stejnojmennou vysídlenou osadu pomáhá zdravotně postiženým včetně lidí s lehkým a středně těžkým mentálním postižením.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)