Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřela někdejší představitelka evangelické církve a poslankyně Čejková

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 22. dubna 2023 22:10
Zemřela někdejší představitelka evangelické církve a poslankyně Čejková

Mahulena Čejková při vysluhování večeře Páně
Autor: Wikipedia.org / Ben Skála / Creative Commons

Děčín - Ve věku 86 let v pátek 21. dubna zemřela někdejší synodní kurátorka Českobratrské církve evangelické a poslankyně Federálního shromáždění za Občanské fórum a Občanské hnutí Mahulena Čejková. ČTK to sdělila její rodina. Rozloučení se bude konat v pondělí 1. května od 13. hod v evangelickém kostele v Děčíně na Teplické ulici.

Čejková se po ukončení studia na Fakultě všeobecného lékařství v Praze věnovala v Děčíně lékařské praxi. V listopadových dnech 1989 se ve městě okamžitě zapojila do aktivit vznikajícího Občanského fóra, za které kandidovala ve volbách do Federálního shromáždění. Od roku 1990 do roku 1992 byla poslankyní Sněmovny lidu. V roce 1996 neúspěšně kandidovala do Senátu. Od roku 1994 se věnovala komunální politice, když byla za uskupení Svobodní demokraté-Občanské hnutí zvolena v Děčíně do zastupitelstva i městské rady.

Čejková pocházela z evangelické rodiny, v Děčíně působila jako seniorátní kurátorka a kurátorka sboru Českobratrské církve evangelické. V letech 2003 až 2009 byla synodní kurátorkou Českobratrské církve evangelické, tedy nejvyšším laickým představitelem této církve. Českobratrská církev evangelická navazuje na odkaz světové i české reformace, vznikla v roce 1918. Ve sčítání lidu roku 2021 se k ní přihlásilo přes 32.000 věřících. 

Čejková vzpomínala, že v roce 1991, když Federální shromáždění navštívil americký prezident George Bush, vyběhla jako tehdejší poslankyně z lavice a dala mu pusu. O 11 let později si to připomněla v Terezíně, kde při pietním aktu na Národním hřbitově věnovala Bushově snaše a tehdejší první dámě Spojených států Lauře Bushové na památku modrou šálu. Měla ji na sobě stejně jako další členky Děčínského pěveckého sboru, které při tryzně vystupovaly. "Takže mám nyní druhý zážitek s rodinou Bushovou," řekla poté ČTK Čejková.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)