Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Twitter zrušil ověřovací ikonu papežovi. Elon Musk chce účty placené

Ze světa / kir / ČTK / 24. dubna 2023 10:42
Twitter zrušil ověřovací ikonu papežovi. Elon Musk chce účty placené

ilustrační foto: logo Twitteru
Autor: Twitter.com

San Francisco - Americká internetová společnost Twitter minulý týden začala v souladu s předchozími sliby rušit modré ověřovací ikony tisíců uživatelů této sociální sítě. Nově o ni přišel například účet papeže Františka, německého kancléře Olafa Scholze, fotbalisty Cristiana Ronalda nebo zpěváků Justina Biebera a Beyoncé, napsaly dnes server BBC News a stanice BFM TV. Některým uživatelům naopak ikona zůstala, i když za ni odmítli zaplatit - šéf Twitteru Elon Musk ji bude sponzorovat například basketbalistovi LeBronu Jamesovi nebo spisovateli Stephenu Kingovi.

Původně byla ikona označující ověřené účty novinářů, komentátorů, politiků a dalších veřejných osobností zdarma. Sloužila k boji proti dezinformacím nebo falešným účtům. Nový majitel Twitteru Elon Musk ale slíbil původní ověřovací ikony zrušit a nahradil je placeným ověřením modré, stříbrné a zlaté barvy podle ceny. Předplatné má Twitteru zajistit vyšší příjmy. Pozorovatelé ale mají obavy, že bez ověřovacího procesu bude obtížné rozeznat skutečné účty od imitátorů.

Organizace, které si budou chtít ověřený účet udržet, by měly Twitteru nově měsíčně platit 1000 dolarů (zhruba 21.700 Kč) za zlatou ikonku. Od držitelů ověřených individuálních účtů bude Twitter chtít osm dolarů (173 Kč) měsíčně za modrou ikonku, jinak o ověření přijdou, avizoval Musk. Ani placená ikona už ale negarantuje, že účet je skutečně autentický - Twitter totiž přestal ověřovat totožnost uživatelů a vyžaduje pouze funkční telefonní číslo.

Problémy s ověřováním účtů už se začaly projevovat v praxi - podle serveru BBC se to dotklo například účtu Hillary Clintonové. Poté, co ten původní přišel o ověřovací ikonu, vznikl falešný účet Clintonové, na kterém se objevila zpráva o tom, že politička bude znovu kandidovat v prezidentských volbách.

Některé účty naopak o ověřovací ikonu nepřišly ani poté, co jejich majitelé platbu odmítli. Musk osobně zaplatil za to, aby ikony zůstaly účtům Stephena Kinga, LeBrona Jamese a herce Williama Shatnera. "Můj twitterový účet hlásí, že jsem si předplatil Twitter Blue. Není to pravda," napsal romanopisec King, kterému Musk odpověděl: "Rádo se stalo. Namaste."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)