Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zelenskyj zřejmě brzy navštíví Řím, měl by se setkat s Meloniovou i papežem

Ze světa / kir / ČTK / 11. května 2023 22:32
Zelenskyj zřejmě brzy navštíví Řím, měl by se setkat s Meloniovou i papežem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Autor: The Presidential Office of Ukraine

Řím/Kyjev - Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj by mohl brzy navštívit Řím a setkat se s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou i s papežem Františkem, informovala dnes s odkazem na neoficiální zdroje italská tisková agentura ANSA. Zároveň napsala, že podle zdrojů z Vatikánu "je možné", že papež se setká se Zelenským v sobotu. Rovněž agentura Reuters s odvoláním na své zdroje uvedla, že s papežem se Zelenskyj sejde v sobotu. Italská vláda ani Vatikán informaci nepotvrdily.

Podle dřívějších zpráv německých médií má Zelenskyj přicestovat v sobotu do Berlína, kde se o den později setká mimo jiné s kancléřem Olafem Scholzem. V německých Cáchách má pak ukrajinský prezident převzít Cenu Karla Velikého.

S Meloniovou se Zelenskyj sešel letos v únoru v Kyjevě.

V Římě byl koncem dubna ukrajinský premiér Denys Šmyhal, který jednal s italskou premiérkou. Ve Vatikánu rovněž hovořil s papežem Františkem, jehož znovu pozval na návštěvu Ukrajiny. Papež loni několik pozvání ukrajinské vlády k návštěvě odmítl. V médiích to vysvětloval tím, že se chce setkat také s ruskou stranou v rámci zprostředkování příměří. Už loni v březnu papež nabídl jednání přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ale neúspěšně.

Minulý týden se papež ve Vatikánu na závěr generální audience krátce setkal s dvojkou ruské pravoslavné církve metropolitou Antonijem, který má na moskevském patriarchátu na starosti mezinárodní vztahy. Několik dní předtím cestou z návštěvy Maďarska papež bez dalších podrobností sdělil, že Vatikán je zapojen "do mírové mise". Novinářům v letadle papež také řekl, že Vatikán je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí z Ruska, které tam Moskva podle Kyjeva unesla.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)