Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rakouská starokatolická církev zvolila první biskupku

Ze světa / marva / Getsemany.cz, red. / 16. května 2023 11:05
Rakouská starokatolická církev zvolila první biskupku

Marie Kubin biskupka starokatolické církve v Rakousku
Autor: www.utrechter-union.org/ / Altkatholische Kirche Österreichs

Graz - Volební synoda starokatolické církve v Rakousku 22. dubna zvolila do čela církve poprvé ženu Marii Kubin, která 24. června přijme ve Vídni biskupské svěcení, uvádí časopis Getsemany ve svém květnovém vydání. Marie Kubin se narodila v roce 1965, byla aktivní v římskokatolické církvi a stala se zdravotní sestrou a psychoterapeutkou.

Se starokatolickou církvi se seznámila ve Štýrském Hradci (Graz) v roce 2008 a podle Getseman ji oslovila jako velmi otevřená a moderní církev. Ve Štýrském Hradci vystudovala teologii a poté dálkově magisterský obor starokatolická teologie na univerzitě v Bonnu. V roce 2017 přijala jáhenské svěcení, v roce 2019 kněžské. Spolu s manželem mají pět dětí a čtyři vnoučata. V předvolebnímm videu uvedla, že je pro svá vnoučata „alelujová babička“.

Původně byli kandidáty ještě farář Richard Gödl (farnost Krems/St. Pölten), vikář Albert Haunschmidt, ale oba svou svou kandidaturu z osobních důvodů stáhli. Maria Kubin ve funkci vystřídá Heinze Lederleitnera (65), který byl biskupem Starokatolické církve v Rakousku od roku 2016.

„V naší církvi není díky Bohu vůbec překvapivé, že žena je knězem nebo může být i biskupem, a myslím, že v 21. století to už není a nemusí být problém ani uvnitř, ani vně církve,“ řekla dosavadní vikářka a budoucí biskupka Maria Kubin. V současné době tvoří ženy přibližně pětinu starokatolického kléru. Česká starokatolická církev schválila možnost kněžského a biskupského svěcení žen na synodě v minulém roce.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)