Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Čeští metodisté se kvůli mezinárodním sporům rozhodli zahájit proces vzniku autonomní místní církve

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 16. května 2023 21:02
Čeští metodisté se kvůli mezinárodním sporům rozhodli zahájit proces vzniku autonomní místní církve

Superintendentka Evangelické církve metodistické Ivana Procházková
Autor: www.ceskatelevize.cz

Praha - Ve dnech 12. – 14. května se v Praze uskutečnilo jednání nejvyššího orgánu místní metodistické církve – Výroční konference Evangelické církve metodistické v ČR. Media o jednání konference informovala kancelář Rady místní oblasti církve. Duchovenští i laičtí delegáti na tomto jednání většinovým hlasováním, v souladu s Řádem církve, schválili zahájení procesu odpojení od celosvětové United Methodist Church. Tento proces bude trvat několik let a bude završen vznikem autonomní metodistické církve v ČR. Výroční konference učinila toto rozhodnutí v situaci, kdy po dobu více než jednoho roku dochází k dělení United Methodist Church na celosvětové úrovni. Příčínou dělení jsou mimo jiné spory o možné změně učení a řádu ohledně sexuální orientace ordinovaných služebníků církve.

„Evangelická církev metodistická v ČR bude i v budoucnu nadále součástí široké rodiny metodistických církví ve světě. Není v našich silách ovlivnit rozjitřenou situaci ve světové církvi, ale chceme odpovědně spravovat tu její část, ve které žijeme a kterou spoluutváříme,“ dodává představitelka Evangelické církve metodistické v ČR, superintendentka Ivana Procházková.

Čěští metodisté jsou součástí Centrální konference pro střední a jižní Evropu. Patří pod jurisdikci biskupa Stefana Zürchera ze Švýcarska. Superintendentkou metodistů v České republice je od roku 2021 poprvé žena Ivana Procházková. Superintendent spolu s místním vedením církve vykonává většinu pravomocí, nadnárodní biskup pak je funkce spíše symbolická a vystupuje převážně při ordinaci nových duchovních.

Evangelická církev metodistická je světovou církví, která vzešla z probuzeneckého hnutí 18. století uvnitř tehdy již reformací zasažené Anglikánské církve. Jejím zakladatelem byl anglikánský duchovní John Wesley (1703–1791). Metodismus v Česku vznikl působením česky mluvících misionářů metodistické církve z Texasu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)