Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Putin vrátil pravoslavné církvi mistrovskou ikonu od Andreje Rubleva

Ze světa / / ČTK, red., lkt / 19. května 2023 1:06
Putin vrátil pravoslavné církvi mistrovskou ikonu od Andreje Rubleva

ikona Trojice Andreje Rubleva, 1411 Moskva
Autor: Wikipedie.org

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin pravoslavné církvi vrátil jedno z nejslavnějších ruských uměleckých děl, ikonu svaté Trojice od Andreje Rubleva, která byla posledních více než sto let v držení ruských galerií. Podle agentury AFP tento krok poukazuje na stále rostoucí vliv církve v Rusku. Rublevovo dílo z 15. století se nyní vrátí do centra ruské pravoslavné církve, Trojicko-sergijevské lávry ve městě Sergijev Posad nedaleko Moskvy.

Sovětské úřady v roce 1929 ikonu, která zobrazuje tři anděly usazené u stolu, darovaly známé Treťjakovské galerii v ruské metropoli. Církev po rozpadu Sovětského svazu požadovala navrácení díla hned několikrát.

"Ruský prezident Vladimir Putin se v odpovědi na četné žádosti pravoslavných věřících rozhodl dílo vrátit ruské pravoslavné církvi," uvedl moskevský patriarchát v prohlášení. Ikona bude s požehnáním patriarchy Kirilla rok vystavena v katedrále Krista Spasitele v hlavním městě, načež jí církev umístí opět do Trojicko-sergijevské lávry, která je považována za domov díla už od doby jeho vzniku.

V Rusku je pravoslavná církev silně provázaná se státní mocí. Patriarcha Kirill je podle dokumentu ministerstva zahraničí dlouholetým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina a svým jednáním aktivně podporuje ruskou agresi na Ukrajině, proto byl i vládou České republiky zařazen na sankční seznam. "Využívá zejména svého významného postavení představeného pravoslavné církve a prostřednictvím svých kázání a veřejných vystoupení poskytuje pro ruskou agresi náboženské ospravedlnění a vysvětlení," uvedl mimo jiné úřad v sankčním seznamu.

Ikonu Trojici vytvořil Rubljov na vrcholu tvůrčích sil. Byla namalována ve velmi politicky a společensky nestabilní době (osvobozování Ruska z moci Tatarů, vyplenění Vladimíru, hlavního města Staré Rusi), kdy byla země zmítána strachem a nenávistí. Podle historika umění Viktora Lazereva poselství ikony nachází východisko z této situace. Andrej Rubljov vložil do ikony myšlenku pokoje a harmonického souladu tří duší.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 80)