Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Moskevský patriarcha Kirill zbavil funkce církevního odborníka na umění

Ze světa / vlu / ČTK / 29. května 2023 10:08
Moskevský patriarcha Kirill zbavil funkce církevního odborníka na umění

Ikona Nejsvětější Trojice
Autor: Wikipedia.org / Andrej Rublev

Moskva - Moskevský patriarchát zbavil funkce šéfa expertní rady pravoslavné církve pro církevní umění Leonida Kalinina, a to kvůli obstrukcím proti přenesení slavné ikony svaté Trojice od Andreje Rubleva ze státní galerie do moskevské katedrály Krista Spasitele. Patriarcha Kirill odvolal preláta Kalinina i z dalších církevních funkcí a zakázal mu sloužit bohoslužby, uvedla ruská média s odvoláním na komuniké patriarchátu.

Slavnou ikonu se v polovině května rozhodl ruský prezident Vladimir Putin vrátit pravoslavné církvi, která patří k oporám Putinova režimu.Tento krok dala agentura AFP i do souvislosti s rostoucím vlivem církve v Rusku.

Dílo z 15. století mělo být rok vystaveno v chrámu Krista Spasitele, Kalinin ale v novinovém rozhovoru vyjádřil pochybnosti ohledně připravenosti na toto přemístění. Upozornil, že pro ikonu není připraven speciální ochranný rám, a proto se obával o její zachování kvůli klimatizaci v chrámu. Proti odvezení ikony z Treťjakovské galerie do chrámu se postavila také odborná rada galerie, podle které je nutné dílo z 15. století restaurovat. Následně ministerstvo kultury oznámilo, že ikonu vystaví v chrámu po dobu dvou týdnů a pak ji odešle k restaurování, napsal server Meduza.

Ikonu, která zobrazuje tři anděly usazené u stolu, sovětské úřady v roce 1929 darovaly Treťjakovské galerii v ruské metropoli. Církev po rozpadu Sovětského svazu požadovala navrácení díla hned několikrát. Moskevský patriarchát po Putinově rozhodnutí uvedl, že ikona bude s požehnáním patriarchy Kirilla rok vystavena v moskevské katedrále Krista Spasitele, načež ji církev umístí do Trojicko-sergijevské lávry ve městě Sergijev Posad nedaleko Moskvy. Toto oznámení vyvolalo nevoli a kritiku odborníků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)