Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zisk vatikánské banky loni vzrostl o téměř dvě třetiny na zhruba 30 milionů eur

Ze světa / kir / / 7. června 2023 22:03
Zisk vatikánské banky loni vzrostl o téměř dvě třetiny na zhruba 30 milionů eur

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Čistý zisk vatikánské banky, jejíž oficiální název je Institut náboženských záležitostí (IOR), se vloni zvýšil téměř o dvě třetiny na 29,6 milionu eur (zhruba 685 milionů Kč) z 18,1 milionu eur v předchozím roce. Banka to dnes oznámila ve své výroční zprávě.

Vatikánskou banku založil v roce 1942 papež Pius XII., aby spravovala převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní činnosti. Banka není přístupná veřejnosti, mezi její klienty patří zaměstnanci Vatikánu, řeholní řády, preláti a akreditovaní diplomaté ve Vatikánu.

Vatikánská banka v minulosti čelila obviněním, že nedodržuje standardy boje proti praní špinavých peněz a pomáhá klientům vyhýbat se placení daní. Papež František proto schválil nové stanovy ústavu, které zavedly například povinný externí audit.

Generální ředitel banky Gian Franco Mammì dnes uvedl, že IOR svou činnost "zakládá na principu souladu s katolickou etikou, a nikoli na principu co nejvyššího zisku, přičemž respektuje mezinárodní bankovní standardy".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)