Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Přerově bude představen nový zvon připomínající oběti poválečného masakru

Kraje: Olomoucký / kir / ČTK / 7. června 2023 22:18
V Přerově bude představen nový zvon připomínající oběti poválečného masakru

Kopec Švédské šance od severu
Autor: Wikipedia.org

Přerov - V Přerově budou v polovině června veřejnosti představeny dva nové zvony určené pro věž kostela sv. Vavřince, na jejichž pořízení přispěli lidé prostřednictvím veřejné sbírky. Jde o zvon nesoucí jméno Jan Pavel o hmotnosti 1800 kilogramů a zvon pojmenovaný František z Assisi o váze 400 kilogramů. Větší ze zvonů je věnován obětem poválečného masakru na Švédských šancích nedaleko Přerova, při kterém bylo v červnu 1945 zabito 267 lidí. Odlita na něm jsou jména zavražděných dětí. Zvony by měly být zavěšeny v příštím roce, kdy bude kostel slavit 500 let.

Zvony budou poprvé představeny 18. června při vzpomínce na oběti masakru. Akci bude od 16:00 v kostele sv. Vavřince doprovázet také koncert. Zvony, o jejichž pořízení se zasloužil spolek Přerovské zvony smíření, byly loni na podzim odlity v bavorské dílně a do Přerova budou převezeny v polovině června. Sbírka stále pokračuje.

"Malý zvon, jenž je zasvěcen sv. Františkovi z Assisi, stál 472.000 korun. Na velký zvon, jehož patronem je Jan Pavel II. a jsou na něm odlita jména dětí zavražděných na Švédských šancích, zbývá z celkové částky ve výši bezmála dva miliony korun doplatit 420.000 korun. Musíme také vyřešit úpravu zvonové stolice na věži, to by mělo stát půl milionu korun," uvedla mluvčí Přerovského spolku smíření Anna Sýkorová.

Zvony zvonaři odlili loni listopadu v dílně v bavorském Pasově u zvonaře s českými kořeny Rudolfa Pernera. Jeho zvony se houpou například také v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně nebo ve věži olomoucké katedrály sv. Václava. V plánu měli zástupci spolku odlít ještě poslední ze zbývající původní trojice zvonů, a to zvon Marie o hmotnosti 600 kilogramů. Záležet však bude na tom, zda se podaří získat chybějící prostředky, řekla již dříve ČTK Sýkorová.

Nové zvony mají připomenout nejen jeden z nejhorších případů msty na německy mluvícím obyvatelstvu v poválečném Československu, ale i doplnit prázdná místa ve věži kostela sv. Vavřince. Zvony tam chybějí od března 1942, kdy byly odebrány pro válečné účely. V roce 1956 se podařilo Přerovu získat jeden zvon pocházející ze zrušeného kostela sv. Anny ve Staré Vodě na Libavé.

Pietní vzpomínku na masakr na Švédských šancích doprovodí v neděli 18. června také setkání na městském hřbitově a modlitba na místě masakru. Na kopci zvaném Švédské šance přišlo v noci z 18. na 19. června roku 1945 o život 120 žen, 72 mužů a 75 dětí včetně kojenců. Karpatští Němci ze Slovenska, slovenští Maďaři a Slováci vracející se po válce domů se tehdy stali oběťmi nespravedlivého poválečného vyřizování účtů. Vlaku, v němž cestovali, si na přerovském nádraží všimli příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky, nemilosrdně je nechali vyvléct z vagonů, dovlekli na kopec nad Přerovem a tam je popravili.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)