Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Při nedělní vichřici se v Mostě zřítil pravoslavný dřevěný kostel

Domácí zpravodajství

Při nedělní vichřici se v Mostě zřítil pravoslavný dřevěný kostel

ČTK / 30. 10. 2017 11:43

V Mostě se v neděli ráno zřítil při poryvu silného větru pravoslavný dřevěný kostel. Sakrální stavba vznikla nedávno. Pravoslavná církev v roce 2010 vybudovala chrám sv. Valentina ve stylu takzvané transylvánské gotiky jako památku na rumunské občany, kteří zahynuli v Československu během druhé světové války. Dřevěné součásti kostela byly vyhotoveny v rumunské obci Brsana v Sedmihradsku a převezeny do Mostu, kde byla stavba zkompletována.

Ze světa

Papež František hovořil s posádkou vesmírné stanice

ČTK / 27. 10. 2017 9:51

Papež František hovořil s posádkou vesmírné stanice Papež František se při včerejším hovoru s posádkou Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) pokusil vylepšit vztahy mezi Vatikánem a Ruskem, komentovala papežův první videorozhovor do vesmíru agentura AP. Funkci překladatele během zhruba 20minutového rozhovoru zastal italský astronaut Paolo Nespoli. Papež pětičlennou posádku zasypal bezelstnými dotazy.

Ze světa

Human Rights Watch kritizuje Indonésii kvůli bičování podle šaríi

ČTK / 26. 10. 2017 13:02

Human Rights Watch kritizuje Indonésii kvůli bičování podle šaríi Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) včera vyzvala indonéského prezidenta Joka Widoda, aby ukončil "barbarské tresty" za porušování islámského práva šaría. Podle aktivistů za lidská práva bylo v indonéské ultrakonzervativní provincii Aceh za poslední dva roky k ranám holí odsouzeno více než 530 lidí.

Domácí zpravodajství

V katedrále se zkoušel zvuk píšťal do nových varhan

ČTK / 25. 10. 2017 11:32

V katedrále se zkoušel zvuk píšťal do nových varhan Několik píšťal vyrobených pro nové varhany přivezl do Prahy jejich stavitel Gerhard Grenzing. V katedrále sv. Víta provedl v úterý večer poslední akustickou zkoušku. Zjišťoval při ní optimální rozmístění píšťal na kruchtě kvůli co nejlepšímu šíření zvuku i statice. Varhany budou vážit 22 tun a v současném stavu by je kruchta neunesla.

Ze světa

Saúdská Arábie se vrátí k umírněnému islámu, řekl korunní princ

ČTK / 24. 10. 2017 18:24

Saúdská Arábie se vrátí k umírněnému islámu, řekl korunní princ Saúdská Arábie, kterou mnoho států mezinárodního společenství považuje za nábožensky ultrakonzervativní zemi, hodlá bojovat s extremismem a vrátí se k umírněné a tolerantní formě islámu. Na dnešní konferenci v Rijádu, která se věnovala ekonomickým tématům, to řekl dvaatřicetiletý korunní princ Muhammad bin Salmán. Informovala o tom agentura AFP.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)