Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Opoziční VV podaly ústavní stížnost na církevní restituce

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 5. ledna 2013 22:09
Opoziční VV podaly ústavní stížnost na církevní restituce

Kateřina Klasnová
Autor: Wikipedia.org / René Fluger / Creative Commons

Praha - Opoziční Věci veřejné podaly ústavní stížnost na majetkové vyrovnání státu s církvemi. ČTK to včera řekla místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová. Bližší informace podle ní VV sdělí na začátku příštího týdne. Ústavní soud dnes odpoledne stížnost zpřístupnil na svých webových stránkách. 

    Soud návrh obdržel asi pět minut před silvestrovskou půlnocí, řekl ČTK generální sekretář soudu Tomáš Langášek. Zatím se jím soudci blíže nezabývali, v posledních dnech je zaměstnává zejména rozhodování o stížnostech spjatých s volbou prezidenta. Návrh má více než 50 stránek. Soudkyní zpravodajkou je Vlasta Formánková. 

    Stížnost společně podali čtyři navrhovatelé nebo skupiny navrhovatelů. Jde o Věci veřejné jakožto politickou stranu, dále poslanecký klub Věcí veřejných, skupinu jednotlivých poslanců a senátora Pavla Lebedu (nestraník za ČSSD). Navrhují zrušit zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, případně alespoň jeho části. 

    Uplatňují výhrady proti způsobu schvalování zákona i jeho obsahu. "Zákon v konečném důsledku povede k obohacení určité části společnosti spojené s cizí mocí ke škodě většiny společnosti, která zákon odmítá," stojí ve stížnosti. Žádají také odklad vykonatelnosti zákona a zákaz jakýchkoliv majetkových transakcí až do rozhodnutí Ústavního soudu. 

    Dále Věci veřejné navrhují zrušení části zákona o Ústavním soudu, která stanovuje, že návrh na zrušení právní normy musí podat minimálně 41 poslanců nebo 17 senátorů. Tolik zákonodárců Věci veřejné nemají, a soud by jinak musel jejich stížnost odmítnout. 

    Úmysl podat ústavní stížnost VV deklarovaly již na konci listopadu. Rozhodly se tak podobně jako další opoziční strany ČSSD a KSČM. Členové VV chtěli stížnost postavit na údajném porušení jednacího řádu. Zákon o církevních restitucích byl podle VV schválen v době, kdy byla ve Sněmovně vyhlášena přestávka na jednání poslaneckého klubu. "Toto je jasně doložitelné ze stenografického záznamu," řekl tehdy poslanec Otto Chaloupka. 

    Podle místopředsedkyně strany Klasnové se ústavní stížnost týká i dalších věcí. "Podrobnosti chceme ale představit v pondělí. Do té doby jsme si na informace uvalili embargo," řekla dnes ČTK. 

    VV již jednu ústavní stížnost v souvislosti s majetkovým vyrovnáním státu s církvemi podaly. Na konci letních prázdnin ji podal poslanec Michael Babák. Stěžoval si na postup předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) při projednávání zákona o restitucích. Vadilo mu, že Němcová přerušovala jeho vystoupení a na závěr mu odebrala slovo. Tím se podle něho dopustila zásahu do svobody projevu a zásahu do svobodné soutěže politických sil. Babákovu stížnost soud odmítl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)