Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Znalci vatikánských poměrů spekulují o pozadí papežovy rezignace a jeho nástupci

Ze světa / MiH / ČTK / 12. února 2013 16:55

Vatikán/Vídeň - Po pondělním překvapivém oznámení papeže Benedikta XVI. o jeho brzkém odstoupení z čela katolické církve se strhla lavina spekulací jak o skutečném pozadí jeho rozhodnutí, tak o jeho nejpravděpodobnějším nástupci. Velké šance stát se 266. papežem přisuzují dnešní italské listy vídeňskému arcibiskupovi, kardinálu Christophu Schönbornovi, napsala agentura APA. Za rezignací pětaosmdesátiletého Josefa Ratzingera nejsou podle ní jen věkem podmíněné zdravotní důvody, nýbrž i mocenské intriky v kurii.

Ty se pro papeže zejména po takzvané aféře Vatileaks kolem krádeže důvěrných církevních dokumentů jeho komorníkem staly nesnesitelnými, citovala APA znalce poměrů ve Vatikánu. Podle nich hodil Benedikt "ručník do ringu", aby ukončil interní válku v kurii. Ta je údajně střetem mezi státním tajemníkem Tarcisiem Bertonem a jeho odpůrci, kteří chtějí dosáhnout jeho propuštění. Bertone je ve Vatikánu už dlouho terčem kritiky, například v souvislosti se skandálem kolem sexuálního zneužívání dětí katolickými kněžími nebo pro církev katastrofickým přístupem ke kontroverznímu, silně konzervativnímu Bratrstvu svatého Pia X. Papež se před několika měsíci postavil na Bertoneho stranu a reformně orientované síly kritizují jeho sbližování s Piovým bratrstvem. Někteří pozorovatelé v něm vidí největší chybu jeho pontifikátu. Vatikán mimo jiné zrušil exkomunikaci několika biskupů z tohoto uskupení, včetně popírače holokaustu Richarda Williamsona.

Za bývalým papežovým komorníkem Paolem Gabrielem, který byl za krádež důvěrných dokumentů odsouzen k 18 měsícům vězení, stojí skupina vatikánských disidentů, kteří chtějí mocenský boj v kurii vynést na veřejnost. O tom je pevně přesvědčen "král" novinářů akreditovaných ve Vatikánu Marco Politi, který informuje o dění ve Vatikánu už čtyři desetiletí. "V minulosti se mocenské boje sváděly v chodbách vatikánských paláců, nyní se dostávají na veřejnost. To je znamení sílící sekularizace a signál, že interní mocenský boj dosáhl dosud nepředstavitelné úrovně," soudí Politi. Velké šance na nástupnictví po papeži Benediktovi přisuzují dnešní italské listy Rakušanu Schönbornovi, bývalému Ratzingerovu žákovi, rodákovi z litoměřické diecéze.

I když Benedikt nebude moci v konkláve rozhodovat o svém nástupci, jeho vliv se "ukáže být rozhodujícím, a to je zcela nový aspekt," napsal římský deník La Repubblica. "Ve znamení kontinuity s papežem je kandidatura kardinála Schönborna, mimořádně vzdělaného Ratzingerova žáka a potomka staré rodiny české aristokracie, který přijel na konkláve v roce 2005 vlakem a sám si na nádraží nesl kufr," napsal milánský list Corriere della Sera. "Schönborn, který už tehdy patřil mezi kandidáty na papeže, je vyvážený reformátor, který se postavil do čela boje proti zneužívání dětí a dokonce kritizoval starou gardu v kurii." Za uchazeče s nejlepšími vyhlídkami označily Schönborna také milánský list Sole 24 Ore a turínský deník La Stampa. "Příštím papežem by mohl být osvědčený Ratzingerův člověk, jako Schönborn, který je sice konzervativní v církevní doktríně, avšak otevřený v dialogu s pokrokovými křídly rakouské církve," soudí La Stampa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)