Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Libyi byli zadrženi čtyři cizinci, kteří údajně chtěli šířit křesťanství

Ze světa / MiH / ČTK / 17. února 2013 9:51
V Libyi byli zadrženi čtyři cizinci, kteří údajně chtěli šířit křesťanství

Lybijská poušť
Autor: Wikipedia.org / David Stanley / Creative Commons

Tripolis - Úřady ve východolibyjském městě Benghází zadržely čtyři cizince pro podezření, že v zemi chtěli šířit křesťanství. Mluvčí libyjské preventivní bezpečnosti upozornil, že obracení na víru je v převážně muslimské zemi zakázáno. Úřady čtveřici vyslýchají kvůli údajnému tisku a šíření desítek tisíc knih o křesťanství, napsal v noci na dnešek zpravodajský server BBC.

Tři cizinci jsou občany Egypta, Jihoafrické republiky a Jižní Korey. Poslední ze čtveřice je Švéd, který cestoval na americký pas. Policie podle agentury AP uvedla, že u nich našla 45.000 knih o křesťanství a dalších 25.000 již bylo rozdáno. Dotyční byli zadrženi v úterý. Libyjské bezpečnostní složky je vyslýchají a za několik dní je údajně předají libyjské zpravodajské službě, sdělil mluvčí preventivní bezpečnosti agentuře Reuters. S výtkami ohledně údajného šíření křesťanství se v Libyi již dříve potýkal Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), jenž podle některých tvrzení rozdával v Benghází bible utečencům a snažil se je získat pro křesťanství. Skupina to popřela. Po útocích na své úřadovny v Benghází a v Misurátě musel MVČK loni přerušit svou činnost na východě a v centrální části země.

Instituce takzvané preventivní bezpečnosti vznikla v roce 2011 během konfliktu, při kterém byl svržen tehdejší libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Tvoří ji několik povstaleckých brigád, které se účastnily bojů proti tomuto dlouholetému vůdci. Libyjské vládě se po skončení konfliktu zatím nepodařilo prosadit svou moc nad bezpočtem ozbrojených skupin a při zajišťování bezpečnosti se mnohdy spoléhá na jejich podporu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)