Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Německá biskupská konference povolila "nouzovou" antikoncepci, potratové pilulky odmítá

Ze světa / vlu / ČTK, Reuters / 21. února 2013 22:35
Německá biskupská konference povolila

Trevír (Německo) - Katolické kliniky v Německu mohou znásilněným ženám předepisovat antikoncepční pilulku známou jako "den poté". Dnes se na tom shodla německá biskupská konference v Trevíru na západě země, napsal portál spiegel.de. Nemocnice pod katolickou správou ale nadále nemohou podávat léky, které by vedly k usmrcení embrya. 

Církev v Německu čelila v poslední době tlaku kvůli nedávným případům toho, kdy dvě katolická lékařská zařízení v Kolíně nad Rýnem odmítla znásilněnou ženu kvůli tomu, že jí nesměla předepsat zmíněnou nouzovou antikoncepční pilulku. Kolínský arcibiskup Joachim Meisner v souvislosti s tím prohlásil, že se za zmíněný "incident hluboce stydí", neboť takové jednání je proti křesťanskému poslání klinik. Předseda německé biskupské konference arcibiskup Robert Zollitsch řekl, že biskupové “potvrzují, že ženy, které se staly obětí znásilnění dostanou řádnou lidskou, lekářkskou, psychologickou i pastorační péči”.

Biskupové změnu dosavadního odmítavého postoje k antikoncepčním prostředkům zdůvodnili tím, že nyní jsou k dispozici nové léky s novými účinky. Zdůraznili především medikamenty, které dokážou zabránit oplodnění vajíčka. "Pokud je lék, který zabraňuje početí použit po znásilnění s cílem vyhnout se oplodnění, tak potom je to v mém pohledu akceptovatelné," uvedl kardinál Meisner pro spigel.de.

Zapovězeno nadále zůstává usmrcení embrya, jak je vyvíjející se jedinec označován v období třetího až osmého týdne těhotenství. Církev také nadále odmítá tzv. potratové pilulky, například ty které obsahují látku mifepriston používanou v prostředcích Mifegyne a Mifeprex, známou také pod technickým (laboratorním) označením RU-486.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)