Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman: Od dob Tomáška církev ztratila morální autoritu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 10. března 2013 14:26
Zeman: Od dob Tomáška církev ztratila morální autoritu

Miloš Zeman při předvolební debatě Českého rozhlasu.
Autor: Wikipedia.org / Hamřík / Creative Commons

Praha - Největší morální autoritou byla církev v Česku podle prezidenta Miloše Zemana za působení kardinála Františka Tomáška, pak tuto autoritu ztratila. Zeman to dnes řekl v televizi Prima Family. Podle prezidenta by měla katolická církev část majetku, který získá v restituci, věnovat na budování hospiců.

"Církev byla u nás nejsilnější morální autoritou za kardinála Tomáška na konci totalitního režimu, bohužel po jeho odchodu tuto morální autoritu poněkud ztratila," uvedl Zeman. Tomášek byl arcibiskupem od konce 70. let do roku 1992, zasadil se o svatořečení Anežky České.

Podle Zemana by se církev měla nyní věnovat především sociální oblasti a budovat hospice, kterých je v Česku nedostatek. Mnozí nemocní kvůli tomu umírají v léčebnách dlouhodobě nemocných (LDN). "V LDN jsou neutěšené poměry. Zatímco hospic není předstírání, že vás někdo léčí, ale prostředí pro důstojné umírání," poznamenal prezident.

O budování hospiců prý už prezident mluvil i s pražským arcibiskupem, kardinálem Dominikem Dukou a olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem, který v pátek vedl ve svatovítské katedrále mši po Zemanově inauguraci.

K církevním restitucím Zeman řekl, že "pokud neprojde (a zřejmě neprojde) žaloba k Ústavnímu soudu týkající se církevních restitucí, tak už prezident, pokud bude zachovávat ústavu, nemůže do těchto věcí zasahovat". 

Zeman se vyjádřil také k chystané volbě nového papeže, který nahradí Benedikta XVI., jenž abdikoval. Podle prezidenta může být papež morální i politickou autoritou, jako byl Jan Pavel II. "Záleží na konkrétní osobnosti. Funkce je jenom příležitost, ale ta se musí umět naplnit," poznamenal Zeman.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)