Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež během inaugurační bohoslužby vyzval k péči o bližní i k ochraně přírody - Aktualizováno

Ze světa / kir / ČTK / 19. března 2013 12:04
Papež během inaugurační bohoslužby vyzval k péči o bližní i k ochraně přírody - Aktualizováno

Pallium papeže Jana XXIII. v arcibiskupském muzeu v polském Hnězdně
Autor: wikipedia/commons

Vatikán - Papež František při své dnešní inaugurační mši na vatikánském Svatopetrském náměstí vyzval k péči o nejslabší a nejchudší tohoto světa i k ochraně životního prostředí. Mši přímo ve Vatikánu přihlížely davy věřících a desítky státníků. Na ty se papež zjevně obracel, když varoval před "ničením a smrtí". Lidé by se podle něj neměli bát konat dobro a šířit něhu.

Františka před necelým týdnem kardinálové zvolili jako nástupce Benedikta XVI., který minulý měsíc na úřad překvapivě rezignoval. Mší, na které František převzal symboly papežství, oficiálně začíná pontifikát 266. papeže.

Na inauguraci do Vatikánu přijely desetitisíce věřících; mezi hosty byli desítky prezidentů, zástupci královských rodin, premiéři i představitelé různých církví a náboženství.

"Nedopusťme, aby cestu našeho světa provázela znamení ničení a smrti," řekl papež. Poznamenal přitom, že v každé epoše bohužel žijí lidé jako je Herodes, kteří "osnují plány smrti, ničí a znetvořují tvář člověka". Papež proto zdůraznil potřebu dobroty a lásky. Lidé podle něj mají odpovědnost v hospodářské, sociální i politické sféře.

V kázání nový nejvyšší pontifik poukázal na osobnost svatého Josefa, jehož svátek shodou okolností připadá na dnešek. Josef šel podle papeže příkladem, jak následovat Boha a jak ochraňovat ostatní.

Naším úkolem je láskyplně otevřít náruč všem lidem

"To znamená být ohleduplný ke všem Božím stvořením a být ohleduplný k přírodě, v níž žijeme. Znamená to chránit ostatní lidi, prokazovat láskyplnou starost o každého člověka. Zvláště děti, staré lidi a potřebné, kteří jsou často těmi posledními, na které myslíme," zaznělo v papežově kázání, které lidé několikrát přerušili potleskem.

Papež řekl, že jeho úkolem je láskyplně otevřít náruč všem lidem, zejména těm nejchudším, nejslabším a nejméně významným. Nový papež přijal jméno František na počest svatého Františka z Assisi, jenž symbolizuje chudobu, dobročinnost i lásku k přírodě. Zájmem o chudé byl František známý už jako arcibiskup v Buenos Aires, když používal své občanské jméno Jorge Bergoglio.

Na závěr kázání papež znovu věřící požádal, aby se modlili i za něj. Se stejnou výzvou se na davy obrátil bezprostředně po svém zvolení minulý týden ve středu.

Nejvyššímu pontifikovi byly na úvod mše předány nejdůležitější odznaky papežského úřadu - prsten a takzvané pallium, což je vlněná bílá štóla s šesti vyšívanými kříži. Nosí se přes liturgické roucho.

Prsten zvaný rybářský je osobním odznakem každého nejvyššího představitele římskokatolické církve. Symbolicky odkazuje na prvního papeže, apoštola Petra, který byl rybářem. Prsten, který si vybral František, je stříbrný a pouze pozlacený. I to je podle mnohých znamením, že František bude papežem chudých. Papežské prsteny bývají většinou ze zlata.

Ještě před zahájením mše pod širým nebem se papež ve Svatopetrské bazilice pomodlil u krypty s hrobkami svých předchůdců. Na Svatopetrské náměstí přijel ve svém speciálně upraveném voze, takzvaném papamobilu. Projel mezi davy a kynul nadšeným věřícím, kteří ho zdravili a mávali mu vlajkami svých zemí. Vidět byly i vlajky české.

Papamobil několikrát zastavil. Papežův doprovod pontifikovi podal několik dětí, jimž papež požehnal. Při dalším přerušení jízdy papež z vozu vystoupil, aby objal a políbil ochrnutého muže, kterého jeho blízcí podpírali u bezpečnostní bariéry.

Mezi státníky, kteří se dnešní slavnosti účastní, je také argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová. Tu papež pocházející právě z Argentiny osobně přijal už v pondělí.

Přijeli také americký viceprezident Joe Biden, německá kancléřka Angela Merkelová i špičky Evropské unie. Mezi více než 130 delegacemi je i česká, kterou vede ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V čele slovenské delegace je prezident Ivan Gašparovič. Papež se po mši s jednotlivými delegacemi osobně pozdravil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)