Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prestiž povolání faráře stále klesá

Ze světa / juml / Vlastní zpráva / 13. září 2013 13:43

Praha/Allensbach - Ve svém červnovém šetření zkoumalo Centrum pro výzkum veřejného mínění při České akademii věd prestiž vybraných povolání u české veřejnosti.

Všem respondentům byl předložen seznam šestadvaceti profesí s instrukcí: „Na seznamu jsou uvedena některá povolání. Vyberte povolání, jehož si vážíte nejvíce, a dejte mu 99 bodů. Pak vyberte takové, jehož si vážíte nejméně, a obodujte je číslem 01."

Výsledky šetření byly publikovány na počátku září.

Velmi nízko na žebříčku prestiže skončilo povolání kněze. Navíc má prestiž kněží u české veřejnosti setrvale sestupnou tendenci. Zatímco ještě v roce 2004 získali  duchovní 46 bodů na 99 stupňové škále a celkově se umístili na 21. místě, letos v červnu dosáhli pouze 38 bodů a umístili se na 23. místě. Hůře dopadli pouze ministři, uklízečky a poslanci.

Prestiž povolání faráře klesá i v sousedním Německu, kde se ještě na konci minulého století  duchovní těšili velké vážností.

Podle letošního průzkumu renomovaného Institutu pro Demoskopii se sídlem Allensbachu se faráři umístili na šestém místě s 29% prestiže (při obdobné metodice jako u CVVM). Daleko výše se umístili lékaři (76%), zdravotní sestry (69%) či policisté (49%). Přitom ještě v roce 1995 celých 46% obyvatel Německa přisuzovalo povolání faráře velkou vážnost.

Pověst farářů v Německu velmi utrpěla zejména na konci minulého desetiletí po zveřejnění pedofilních afér a jejich následném probírání v médiích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)