Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Odborníci z ČSSD jsou proti referendu o majetkovém vyrovnání s církvemi

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 9. října 2013 13:19
Odborníci z ČSSD jsou proti referendu o majetkovém vyrovnání s církvemi

Jeroným Tejc, poslanec ČSSD
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Odborníci z řad sociální demokracie se vyslovili proti uspořádání referenda o církevních restitucích. Stejný názor má také místopředseda strany Lubomír Zaorálek, podle něhož referendum neřeší problém a stát by na něm mohl prodělat. Naopak stínový ministr vnitra Jeroným Tejc si lidové hlasování představit dovede, šéf strany Bohuslav Sobotka si chce počkat na výsledky právní analýzy.

Na konci srpna slíbili sociální demokraté, že v případě úspěchu ve volbách okamžitě zahájí jednání s církvemi o snížení náhrad za nevydaný majetek a zpřísní kontrolu navracených nemovitostí. Zároveň uvedli, že zváží uskutečnění referenda o církevních restitucích, které požadují komunisté.

"Řešení formou referenda považujeme v této otázce za nevhodné," uvádí ale subkomise ČSSD pro církve a náboženské společnosti ve svém stanovisku, zveřejněném dnes na webu strany. Sociální demokracie podle něho nemůže ignorovat platný právní stav a musí respektovat nálezy Ústavního soudu konstatující nutnost řešit otázku restitučních nároků.

"Myslím, že to stanovisko mohu potvrdit, protože já se domnívám také, že to referendum by zřejmě neřešilo ten problém," řekl dnes ČTK v podobném duchu Zaorálek, který prý otázku konzultoval s řadou právníků. Podle Zaorálka není jednoduché zpochybnit smlouvy, které stát s jednotlivými náboženskými uskupeními uzavřel, protože by pak církve mohly stát žalovat, a ten by stejně musel platit miliardy. "Referendum vypadá efektně, ale ve výsledku na tom stát může prodělat," dodal.

Předseda ČSSD Sobotka má stanovisko vnitrostranických odborníků za doporučující. "Pokud jde o referendum, chceme nejprve právní analýzu toho, zda je možno ho uspořádat v případě již přijatého a platného zákona o restitucích," napsal ČTK s tím, že prioritou strany je snížení dopadů restitucí na státní rozpočet a zabránění vydávání majetku, na který církve nemají nárok.

Právní analýzu, která jasně řekne, co je možné v restitucích změnit, požaduje také Tejc, který by se však podle svých slov referenda v této věci rozhodně nebál. Zároveň má ale za to, že daleko rychlejší a efektivnější by byla změna příslušného zákona.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)