Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Přeměna Armády spásy na církev nezmění její charitativní poslání

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 9. října 2013 17:45
Přeměna Armády spásy na církev nezmění její charitativní poslání

Logo Armády spásy
Autor: armadaspasy.cz

Praha - Přeměna české pobočky Armády spásy na církev nijak nemění to, jak pracuje v charitě, ale pomůže v její vnitřní identitě, v uvědomění, že není činná jen v sociální oblasti, ale také v oblasti duchovní. Na dotaz ČTK to dnes řekl nejvyšší zástupce Armády spásy v ČR Michael Stannett. Včlenění Armády spásy mezi oficiální církve se podle něj více shoduje s jejím posláním. 

"Jsme křesťanská církev, která má sociální povědomí," uvedl. O registraci informovala Armáda spásy v září, před tím byla občanské sdružení. Fakt, že je církví, lidem také připomene, jakou má církev mít roli ve společnosti, dodal Stannett. Cílem Armády spásy je pomoc a duchovní podpora všech lidí, kteří se ocitnou v nouzi. Provozuje sociální zařízení a komunitní centra, stará se o lidi bez přístřeší. Má 1500 klientů denně. 

Stannett podotkl, že nijak se nezmění ani financování církve. V sociální oblasti má příspěvky od státu, EU a dárců, v duchovní oblasti se spoléhá na dary a příspěvky od příznivců. Nijak se Armády spásy netýkají současné církevní restituce; otázka dvou nemovitostí byla podle něj již dávno vyřešena. "Většina nemovitostí, které využívá Armáda spásy, jsou poskytovány za symbolický nájem právě kvůli našim sociálním aktivitám. Nevlastníme mnoho, ale my mnoho nepotřebujeme," konstatoval Stannett. V loňském roce činily náklady na provoz a pomoc lidem v nouzi 203 milionů korun, výnosy 207 milionů korun, uvádí výroční zpráva organizace za rok 2012. 

Armáda spásy byla založena v roce 1865, v současnosti tato křesťanská organizace působí ve 126 zemích světa, v mnoha je registrovanou církví. V roce 1919 se práce a misie Armády spásy rozšířila také do tehdejšího Československa a zde působila až do roku 1950, kdy byla komunistickým režimem násilně ukončena, podotkla mluvčí. Činnost obnovila po sametové revoluci v roce 1989. Armáda spásy má v ČR více než tři stovky členů, celkem 23 duchovních, devět sborů, tři stanice. Jejích nedělních bohoslužeb se účastní téměř 300 osob. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)