Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

U kostela v Číhošti vznikne expozice o faráři Toufarovi

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 11. října 2013 17:06
U kostela v Číhošti vznikne expozice o faráři Toufarovi

P. Josef Toufar na přebalu knihy Jako bychom dnes zemřít měli.
Autor: Nová tiskárna Pelhřimov / archiv Miloše Doležala

Číhošť (Havlíčkobrodsko) - U kostela v Číhošti by měla vzniknout stálá expozice věnovaná tamnímu knězi Josefu Toufarovi, který patří mezi nejznámější oběti komunistického režimu. Dotaci na expozici shání loni vzniklý nadační fond. Jeho členové si dali za cíl obnovit kostel proslulý takzvaným číhošťským zázrakem. Pořádají kvůli tomu i benefiční koncerty. ČTK to dnes řekla předsedkyně fondu Věra Kovandová.

"Nebyl nám lhostejný osud kostela a rádi bychom ho uvedli do lepšího stavu," řekla Kovandová ke vzniku nadačního fondu. Do Číhoště podle ní jezdí hodně lidí a přibylo jich po loňském vydání knihy Miloše Doležala Jako bychom dnes zemřít měli, která vypráví o Toufarově životě. "Jezdí sem celé autobusové zájezdy nebo samotní poutníci a turisté," uvedla.

První zmínky o kostelíku v Číhošti pocházejí z roku 1350. Do širokého povědomí se dostal kvůli událostem z prosince 1949. Při mši o třetí adventní neděli se během kázání údajně několikrát pohnul kříž na hlavním oltáři. Dodnes neobjasněná událost se prý později opakovala. Vládnoucí komunistický režim toho využil k útoku na katolickou církev. Toufar byl zatčen. Zemřel po krutém mučení 25. února 1950 v Praze.

V roce 1990 byl Toufarovi odhalen u číhošťského kostela památník. Nová venkovní expozice by měla být umístěna u zdi mezi kostelem a farou. "Aby lidé viděli na faru, kde Toufar žil, i na kostel, kde se ty události děly," vysvětlila Kovandová.

Na opravy gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie by bylo potřeba až šest milionů korun. Nejdražší bude rekonstrukce střechy a venkovní fasády. Fond zatím získal asi 400.000 korun, seznam dárců má podle webových stránek fondu přes 140 položek. Hodně práce odvádějí dobrovolníci z obce a okolí, ale byli tam už i lidé z Prahy a Brna. "Velice mile nás to překvapilo, že zájem je," podotkla Kovandová. Provedena zatím byla řada menších oprav, teď se v kostele obnovuje elektroinstalace a připravuje se jeho výmalba. Fond by se chtěl postarat i o zlepšení stavu bočních oltářů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)