Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Věznice dnes podepsanou dohodou prohlubují spolupráci s kaplany

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 21. listopadu 2013 15:35
Věznice dnes podepsanou dohodou prohlubují spolupráci s kaplany

Signatáři zastupující Vězeňskou službu ČR, Českou biskupskou konferenci a Ekumenickou radu církví podepsali na pražském arcibiskupství Dohodu o duchovní službě ve vězeňství
Autor: Tisk.cirkev.cz / Jan Štěpančík

Praha - Generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal dnes podepsal s kardinálem Dominikem Dukou dohodu, která by měla prohloubit spolupráci při poskytování duchovních služeb ve věznicích. V pořadí jde již o třetí smlouvu od Sametové revoluce, sdělila dnes novinářům hlavní kaplanka vězeňské služby Květa Jakubalová.

První dohoda byla podle ní podepsána krátce po roce 1989, další v roce 2008. Aktuální úmluva mezi vězeňskou službou, Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou církví pak byla podepsánu u 15. výročí vzniku kaplanské služby v sídle Arcibiskupství pražského.

Podle Jakubalové přináší několik změn, například rozšiřuje počet členů rady pro duchovní službu z pěti na sedm. "Já si od toho osobně slibuji, že církve budou více vtaženy do problematiky a že i ze strany církví nastane jiný vhled na tu službu ve vězení jako na důležitější, než bylo dosud vnímáno," uvedla hlavní kaplanka.

Kromě toho dohoda upravuje také kritéria pro přijetí kaplanů. Nově by měl mít možnost do jejich výběru zasáhnout i ředitel věznice, ve které bude duchovní působit. "Já vnímám jako velmi důležité, aby si právě ředitel věznice s budoucím kaplanem porozuměli. Aby mohli spolupráci rozvíjet," podotkla Jakubalová.

O duchovní služby se zajímá v průměru 10 až 15 procent vězňů

V poslední době prý odsouzení a vazebně stíhaní projevují o duchovní služby větší zájem než v minulosti. Touhu spolupracovat pak dávají více najevo také samotní dozorci. "Enormně roste žádost o rozhovory s kaplany, ale i s dobrovolnými duchovními," dodala. O duchovní služby se zajímá v průměru 10 až 15 procent vězňů, podle Jakubalové je mezi nimi i řada mediálně známých odsouzených či vazebně stíhaných. V ČR působí celkem 33 kaplanů, věznic je 35.

Spolupráci stran si dnes pochvalovali také oba signatáři - Duka i Dohnal. "Já si již nedokážu představit fungování vězeňské služby bez této kaplanské pomoci," prohlásil šéf vězeňské služby. "Myslím, že tato spolupráce je určitou kultivací celé společnosti, a jsem za ni vděčný," doplnil jej kardinál, který v minulosti sám ve vězení byl.

Kaplani by však v blízké budoucnosti mohli působit nejenom u vězeňské služby, ale také u policie. Podle deníku Právo jedná o možné spolupráci ministerstvo vnitra s církvemi, konečné rozhodnutí by prý mělo padnout do konce prosince.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)