Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nová kniha mapuje gotické kostely rožmberského panství

Kultura / vlu / ČTK / 23. listopadu 2013 14:25
Nová kniha mapuje gotické kostely rožmberského panství

Chvalšiny - kostel sv Máří Magdalény od jihu
Autor: Wikipedia.org / Miloš Hlávka / Creative Commons

České Budějovice - Po více než deseti letech studia sakrální architektury v jižních Čechách a sousedních regionech vydává Národní památkový ústav knihu, která se zabývá souborem pozdně gotických kostelů postavených na přelomu 15. a 16. století v rožmberském panství. Výjimečnost souboru tkví nejen v rozsahu, relativně uceleném výtvarném projevu, ale i v kvalitě kamenické práce prováděné v místní tvrdé žule, řekl dnes ČTK editor Roman Gaži.

Kniha Pozdně gotické kostely na rožmberském panství autora Romana Lavičky obsahuje téměř 300 barevných fotografií a více než 60 nově zhotovených půdorysů staveb doplněných detaily z historických map. "Zcela novým přínosem je mimo jiné soupis pozdně gotických kamenických značek. Kniha čtenáři nabízí unikátní obrazovou dokumentaci často jen těžko přístupných interiérů jihočeských kostelů," upozornil Gaži.

Studium souboru více než šedesáti staveb, systematické srovnávání architektonických forem, soupis a rozbor kamenických značek umožnily poznat důvod vzniku kostelů, které v převážné míře nebudovali přímo Rožmberkové, jak se dosud soudilo podle častého výskytu jejich znaku - červené pětilisté růže ve výzdobě kostelů. "Slavný rod ovšem vytvářel prostředí, v němž se umění dařilo. Stavby odrážely prosperitu a sebevědomí městských i venkovských obcí, cechů a náboženských bratrstev. Nelze opominout ani roli movitých, většinou urozených jednotlivců, kteří přispívali na stavbu s cílem zajistit pro sebe a svou rodinu spásu a místo posledního odpočinku," řekl ČTK autor knihy Roman Lavička.

V knize je vyložen význam a funkce jednotlivých částí kostelů, způsob a organizace středověkého stavitelství, a to s přihlédnutím k osudům kamenických mistrů. "Za vrcholná díla můžeme považovat části kostelů v Haslachu, Chvalšinách a Rožmberku spojená se jménem haslašského kameníka Hannse Getzingera," vyzdvihl Lavička. K popisu každého kostela je připojen historický německý název lokality a mapa a nově zhotovený půdorys. Nechybí ani soupis zachovaného středověkého mobiliáře.

V závěru katalogu je připomenuto několik dnes již neexistujících staveb, které zanikly převážně po druhé světové válce demolicí nebo zatopením kvůli přehradní nádrží Lipno.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)