Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církve nominovaly první zástupce do skupiny k majetkovému vyrovnání, tým povede Holub

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 25. listopadu 2013 17:46
Církve nominovaly první zástupce do skupiny k majetkovému vyrovnání, tým povede Holub

Mons. Tomáš Holub
Autor: ČBK

Praha - Církve a náboženské společnosti dnes nominovaly zástupce do pracovní skupiny, která má za cíl posoudit možnost případné změny finančních náhrad za církevní restituce ve výši 59 miliard korun. Církve přistoupily na vytvoření skupiny, kterou iniciovala ČSSD, třebaže jakékoli změny vyjednaných restitucí odmítají. Za církve a náboženské společnosti tým povede generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Dále ve skupině jsou ekonom pražské arcidiecéze Karel Štícha a tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus. Kandidát Ekumenické rady církví bude nominován po čtvrtečním shromáždění této instituce. Za sociální demokracii je v pracovní skupině místopředsedkyně Alena Gajdůšková. Ve skupině chce mít své zástupce také hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše, jemuž se nezamlouvá inflační doložka.

Definitivní složení delegace za církve bude ještě upřesněno dle počtu členů vyjednávacího týmu ČSSD, sdělila dnes ČTK Česká biskupská konference.

Na vzniku pracovní skupiny se dohodly církve a ČSSD na úvodním jednání o možné revizi restitucí minulý čtvrtek. ČSSD usiluje o snížení finančních náhrad, vyjmutí areálu Pražského hradu z restitucí a o omezení účelu, na který by měly být peníze vyplacené církvím použity.

Zástupci církví odmítli možnost změny restitučního zákona a z něj vyplývajících smluv. Nabízejí zmírnit finanční náhrady tím, že mohou přijmout jejich část formou krátkodobých dluhopisů. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale uvedl, že řešení s dluhopisy nepostačuje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)