Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Podle papeže musí být církev přítomná na internetu hlavně kvůli mladým lidem

Ze světa / MiH / ČTK / 8. prosince 2013 11:32
Podle papeže musí být církev přítomná na internetu hlavně kvůli mladým lidem

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Casa Rosada / Creative Commons

Vatikán - Papež František považuje za nezbytné, aby katolická církev využívala internet k šíření náboženství. Církev musí být přítomná na internetu zejména kvůli mladým lidem, pro které je web "určitým druhem životního prostoru," řekl podle agentury AP papež při svém včerejším proslovu ve Vatikánu. 

Podle papeže lze pomocí internetu oslovit "skutečné ženy a muže, kteří jsou často zranění nebo se cítí osamělí" a nabídnout jim "skutečné důvody k naději".

"Internet svým rozšířením, složitostí a neustálým vývojem opětovně klade stále aktuální otázku o vztahu víry a kultury. Již v prvních křesťanských stoletích se církev musela poměřovat s mimořádným dědictvím řecké kultury. Církevní otcové se nevyhýbali konfrontaci s hloubkami řecké filosofie a s výjimečně hodnotným výchovným systémem, které ovšem byly prosyceny pohanskými prvky. Na druhé straně však nepřistoupili na kompromisy v názorech, odporujících víře. Dokázali naopak rozpoznat a osvojit si nejdůležitější pojmy řecké kultury, které zevnitř proměnili ve světle Božího Slova. Uskutečnili tak to, co požadoval svatý Pavel: „Všecko zkoumejte, co je dobré, toho se držte“ (1 Sol 5,21). Je tedy třeba zkoumat také příležitosti a nástrahy internetu a být si vědomi toho, že jistě nalezneme padělky, nebezpečné iluze a pasti. Dáme-li se vést Duchem svatým, objevíme také cenné možnosti, jak lidi vést za Pánovou zářící tváří,“ uvedl papež na plenárním zasedání se Papežská rada pro laiky

Podle agentury DPA nicméně papež rovněž varoval před zaslepeným nadšením pro internet. Upozornil, že toto médium sice církvi nabízí "cenné možnosti", věřící si však musejí uvědomit, že skrývá rovněž "nebezpečné iluze a pasti". 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)