Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zvonohra ve Křtinách bude o svátcích častěji hrát koledy

Kultura / vlu / ČTK / 18. prosince 2013 18:45

Křtiny (Blanensko) - Největší zvonohra na Moravě, která je součástí chrámu Jména Panny Marie ve Křtinách na Blanensku, bude letos kvůli velkému zájmu veřejnosti vyzvánět o vánočních svátcích častěji než v minulosti. Poprvé začne hrát sedmnáctiminutový blok tvořený 14 koledami na Štědrý den o západu Slunce, řekl dnes ČTK křtinský kněz Jan Peňáz.

"Zájem o zvonohru je tak velký, že jsme se rozhodli vytvořit pásmo koled, které budeme hrát od Štědrého dne až do Silvestra," uvedl Peňáz. Zvonohru tvoří 33 zvonů, z nichž největší váží 364 kilogramů a naopak nejmenší 5,9 kilogramu.

Na Štědrý den bude zvonohra v provozu při západu Slunce, tedy krátce před 16:00 a po půlnoční mši, který začíná ve 22:00. V následujících dnech se do koled v podání zvonů budou moci zaposlouchat zájemci do 1. ledna, a to vždy při soumraku.

Podle legend vznikl chrám v místech, kde křtili první křesťany slovanští věrozvěstové svatý Cyril s Metodějem. Právě od slova křest je odvozen i název městyse. Podobu současného chrámu vytvořil stavitel Jan Blažej Santini tak, aby měl půdorys tvar řeckého kříže.

Křtinský chrám je jedním z nejznámějších poutních míst na Moravě. Nápad vytvořit v něm zvonohru vznikl po druhé světové válce. Věřící tehdy pořídili dva zvony, byly však zabaveny.

Na zvonohře se začalo opět pracovat na návrh farníků před 11 lety. Farnosti se postupně podařilo získat pro každý ze zvonů sponzora, který uhradil jeho výrobu ve zvonařské dílně Petra Rudolfa Manouška. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)