Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Olomoucké arcibiskupství dnes oficiálně požádalo o navrácení zámku v Kroměříži

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 19. prosince 2013 11:47
Olomoucké arcibiskupství dnes oficiálně požádalo o navrácení zámku v Kroměříži

Arcibiskupský zámek v Kroměříži
Autor: Wikipedia.org / Michal Bjalek / Creative Commons

Olomouc - Olomoucké arcibiskupství v rámci majetkového vyrovnání požádalo o vrácení zámku v Kroměříži, který spolu s přilehlými zahradami patří do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Žádost dnes dopoledne předal kurýr v Praze Národnímu památkovému ústavu, jehož kroměřížská pobočka nyní zámek spravuje. ČTK to dnes řekl mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka. 

Arcibiskupství podalo žádost na poslední chvíli, důkladně ji podle mluvčího zvažovalo. Čas na podávání žádostí k vrácení majetku zabaveného po únoru 1948 mají církve do konce roku. "To, zda o vydání zámku požádat, jsme důkladně zvažovali a vyhodnocovali všechna pro a proti. Právě proto žádost přichází na řadu až nyní. Jsme si vědomi významu objektu, který sloužil jako administrativní a reprezentační sídlo olomouckých biskupů, a tak představuje jedno z nejvýznamnějších míst v dějinách arcidiecéze. Za pokračování tohoto historického odkazu, který je stále vtělen do označení Arcibiskupský zámek, cítíme odpovědnost," řekl ČTK Gračka. Olomoucké arcibiskupství považuje za vhodné, aby zámek a jeho vnitřní inventář, který arcibiskupství nikdy patřit nepřestal, měly stejného majitele. 

Podle zástupců arcibiskupství by případné změny ve vlastnictví návštěvníci postřehnout neměli. "Arcibiskupství naopak předpokládá, že památkový ústav bude objekty nadále spravovat a současná spolupráce bude úspěšně pokračovat," uvedl arcibiskup Jan Graubner na stránkách olomoucké arcidiecéze www.ado.cz. "Arcibiskupství olomoucké nepřestalo být vlastníkem zámeckého inventáře - mimo jiné i cenných obrazů umístěných v zámecké galerii - a ten tvoří s komplexem budov a zahrad nedílný celek," dodal arcibiskup. 

Arcibiskupský zámek byl spolu se svými zahradami zapsán na seznam UNESCO v roce 1998. Zámek byl majetkem olomouckých biskupů a arcibiskupů, kterým sloužil jako reprezentační sídlo. Arcibiskupství patřil až do roku 1948, kdy ho zabavili komunisté. 

Církve podávají žádosti k vrácení majetku zabaveného po únoru 1948 od začátku roku, kdy příslušný zákon začal platit. Čas na podávání žádostí mají do konce tohoto roku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)