Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi vynesla víc než loni

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 21. ledna 2014 16:37
Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi vynesla víc než loni

Tříkrálová sbírka - sčítání
Autor: praha.charita.cz

Olomouc - Letošní Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi výrazně předčila výtěžek loňského roku. Lidé koledníkům v arcidiecézi, která zahrnuje území Olomouckého a Zlínského kraje, věnovali dohromady 22,4 milionu korun. V porovnání s předchozím ročníkem to je o 900.000 korun víc. Do terénu vyrazilo 4995 skupinek, koordinátoři již veškerý obsah kasiček spočítali. V tomto regionu jsou lidé z celého Česka během sbírky nejštědřejší, což je dáno i nejvyšším počtem koledníků. Lidé zde přispějí téměř třetinou z celkového výtěžku této celorepublikové akce.

"Jen velcí optimisté předpokládali, že bychom mohli zlepšit ten loňský výsledek. Je z toho velká radost. Cítíme to i jako velký závazek, protože ty peníze budou hodně potřeba v sociálních službách," řekl dnes ČTK koordinátor sbírky Marek Navrátil. Organizátory sbírky překvapil i rozdíl částek v meziročním srovnání. "V posledních letech nám to vždy narůstalo, v průměru o 400.000 korun, ten letošní rozdíl je jednou takový," doplnil Navrátil.

Koledníkům k výnosu pomohlo podle koordinátora poměrně teplé zimní počasí, které bylo vůči dobrovolníkům vstřícné. Na výtěžku se podepsalo i zvýšení počtu kolednických skupinek v olomoucké arcidiecézi. Svou roli hraje v regionu i tradice charity.

Nejštědřejší byli lidé v oblasti Uherského Hradiště, do 386 kasiček koledníků věnovali přes dva miliony korun. Plné kasičky si odnášeli tříkráloví koledníci například i z oblasti Valašského Meziříčí, kde vybrali 1,8 milionu korun.

Slibně vypadají i čísla v celorepublikovém výnosu Tříkrálové sbírky, kde schází spočítat zhruba ještě sedm procent kasiček. Průběžný výnos je 75,6 milionu korun, loni byl celkový necelých 76 milionů korun. "Myslím, že určitě nebudeme horší než v loňském roce, výsledek určitě překonaný bude," odhadl Navrátil.

Výtěžek Tříkrálové sbírky je určen především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí zejména v regionech, kde se sbírka koná. Nejméně desetina výnosu sbírky je každoročně určena na humanitární pomoc do zahraničí.

Tříkrálová sbírka se uskutečnila v olomoucké arcidiecézi poprvé v roce 2000. Od té doby se stala největší sbírkovou akcí charity v zemi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)