Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výstava v MeetFactory konfrontuje českou a polskou zbožnost

Kultura / vlu / ČTK / 5. února 2014 22:14
Výstava v MeetFactory konfrontuje českou a polskou zbožnost

Výstava Český papež
Autor: Meetfactory.cz

Praha - V imaginární kostel se proměnila galerie v centru MeetFactory na Smíchově. Několik současných polských umělců na ní totiž prezentuje svá díla na výstavě, jíž dali kurátoři Piotr Sikora a Piotr Zdybał název Český papež. Ve svých intermediálních dílech se umělci zabývají tématy víry, pobožnosti a s nimi spojeného spiritualismu a okultismu. Vycházejí z rozdílné situace v obou zemích - zatímco v Polsku se více než 90 procent lidí hlásí k víře, Češi patří k nejateističtějším národům v Evropě.

Těžištěm výstavy ale není jen víra, skrze optiku religiozity umělci totiž zkoumají také materiální svět a současnou kulturu, v neobvyklém kontextu pracují s řadou profánních předmětů. Ada Karczmarczyková například prezentuje video s názvem Litanie, na kterém dívčí ruce přebírají růženec. Nezní k tomu však známá modlitba, ale šeptaný výčet toho, co si dívka přeje vlastnit a co ráda dělá, jde přitom čistě jen o světské činnosti a předměty. Obrazovku s videem rámuje domácí oltáříček vyzdobený právě symboly konzumu, peněz a profánního světa.

Výsadou projektu podle kurátorů je, že může konfrontovat dvě národnosti se zcela odlišnými představami o duchovnu. Současní polští umělci na téma víry nahlížejí s určitou dávkou podezření či nedůvěry, ale také úcty. Českým návštěvníkům pak nabízí otázku, v co věří oni sami - v zemi, kde se lidé staví k náboženské víře velmi vlažně.

Právě tyto rozdíly alespoň některým Polákům na Češích učarovaly. "Když se z polské perspektivy díváme na českou kulturu, vynořuje se před námi fascinace cizí tradicí, okázalým liberalismem a svobodným individualismem," doplňuje kurátor Piotr Sikora.

Výstava Český papež v galerii MeetFactory potrvá do 16. března, otevřeno je denně od 13:00 do 20:00. K výstavě je možné objednat komentované prohlídky a workshopy pro školní a zájmové skupiny.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)