Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František poprvé jmenuje nové kardinály

Ze světa / vlu / ČTK / 21. února 2014 13:25
Papež František poprvé jmenuje nové kardinály

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio je 266. papež katolické církve
Autor: Wikipedia.org / Gabriel Andrés Trujillo Escobedo / Creative Commons

Vatikán - Papež František v sobotu vůbec poprvé ve své funkci jmenuje nové kardinály. Půjde o 19 duchovních z Evropy, Afriky, Ameriky a Asie. Hlava římskokatolické církve se přitom přidrží pravidla o počtu 120 kardinálů-volitelů, tedy kardinálů, kteří mohou volit nového papeže a kterým je méně než 80 let.

Do tohoto počtu jich nyní scházelo 13 a další se uvolní během května, kdy tři kardinálové dovrší 80. rok, upozorňuje vatikánský rozhlas Radio Vaticana. Papež proto jmenuje 16 kardinálů-volitelů, z nichž čtyři pracují v římské kurii a 12 jich zastává úřady arcibiskupů či biskupů v různých zemích: dva jsou z Evropy, tři ze Severní Ameriky, tři z Jižní Ameriky, dva z Afriky a dva z Asie.

Konkrétně jsou z Itálie, Německa, Británie, Španělska, Nikaraguy, Kanady, Pobřeží slonoviny, Brazílie, Jižní Koreje, Chile, Burkiny Faso, Filipín, Haiti, Sv. Lucie a z Františkovy rodné Argentiny.

Tři budoucí kardinálové starší 80 let obdrží titul "emeritních kardinálů".

Kardinálem se stane osobní sekretář papeže Jana XXIII.

Papež vybral nové kardinály i z míst, které dosud nebyly „kardinálské“, jako je italská Perugia a filipínský ostrov Mindanao. Ze tří kardinálů-nevolitelů je známou postavou 98letý Loris Francesco Capovilla, osobní sekretář někdejšího papeže Jana XXIII., který je zároveň nejstarším z těch, kteří byli jmenováni. Nejmladším je 55letý Chibley Langlois z Haiti.

Jmenování kardinála právě v této karibské zemi, jakož i v africké Burkině Faso, které obě patří mezi nejchudší země na světě, je podle Radia Vaticana výrazem příznačné pozornosti, která je vlastní pontifikátu papeže Františka.

Františkův předchůdce Benedikt XVI. jmenoval naposledy šest nových kardinálů předloni v listopadu. Zatím nejpočetnější jmenování se uskutečnilo v éře papeže Jana Pavla II., který v roce 2011 jmenoval najednou 40 kardinálů.

Na kardinálských jmenováních papeže Františka neupoutala podle Radia Vaticana pouze jejich zeměpisná skladba, ale také způsob, jakým se uskutečnilo jejich oznámení. Naprostá většina kandidátů kardinálského purpuru se totiž o svém novém titulu dozvěděla z médií. Papež František nicméně jmenování přece jen doprovodil osobním dopisem, ve kterém vládne hovorový styl s oslovením „Drahý bratře“ a důvěrné tykání.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)