Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Gayové nesmí být trestání za svou orientaci, řekl kardinál Turkson v Bratislavě

Ze světa / vlu / ČTK / 4. března 2014 15:34
Gayové nesmí být trestání za svou orientaci, řekl kardinál Turkson v Bratislavě

Kardinál Peter Turkson
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Bratislava - Homosexuálové by neměli být trestání za svou sexuální orientaci, prohlásil dnes v Bratislavě šéf Papežské rady pro spravedlnost a mír, ghanský kardinál Peter Turkson. Vysoký funkcionář katolické církve to řekl v reakci na postup Ugandy, která nedávno výrazně zpřísnila tresty za homosexualitu. Turksonovu návštěvu ve slovenské metropoli využili aktivisté na demonstraci za práva leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT).

"Pokud někoho trestají (za sexuální orientaci), zacházejí s ním jako s kriminálníkem. Nikdo by neměl tvrdit, že homosexuálové jsou kriminálníci a že porušují zákony," řekl Turkson novinářům během mezinárodní konference o postoji katolické církve k lidským právům.

Ugandský prezident Yoweri Museveni v únoru podepsal kontroverzní zákon, který zpřísňuje postihy homosexuálů. Zákon počítá za první porušení normy s trestem 14 let vězení, v případě "homosexuality s přitěžujícími okolnostmi" pak hrozí až doživotí. "Nejsou to lidé, které je potřeba posílat do vězení," reagoval Turkson, podle kterého by Uganda měla tyto tresty zrušit.

Kardinál se současně vyslovil pro to, aby státy či mezinárodní organizace nezastavovaly podporu Ugandě v reakci na schválení zmiňovaného zákona. Ekonomickou pomoc Ugandě odřeklo několika evropských států. Světová banka zase odložila poskytnutí půjčky ve výši 90 milionů dolarů (zhruba 1,8 miliardy korun) této africké zemi.

Turksonovu návštěvu využili k propagaci lidských práv také slovenští občanští aktivisté. "Jsme tu hlavně kvůli násilí vůči osobám LGBT v Ugandě a v dalších koutech světa," prohlásil před několika desítkami demonstrantů šéf nevládního Institutu lidských práv Peter Weisenbacher. Aktivisté ovšem kritizovali i samotného Turksona, který podle nich v minulosti odůvodňoval útoky na homosexuály v Africe místními tradicemi. Katolická církev na Slovensku výtky aktivistů už dříve odmítla a před dnešní konferencí zveřejnila prohlášení Turksona, podle kterého církev nikdy nepodporovala a nikdy nebude podporovat porušování lidských práv nebo jakoukoliv formu nespravedlivé diskriminace vůči lidem. Sám Turkson před novináři tvrdil, že jeho dřívější výroky ohledně postavení homosexuálů byly překrouceny. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)