Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František zahájil před desítkami tisíc věřících svatý týden

Ze světa / juml / ČTK / 14. dubna 2014 7:58
Papež František zahájil před desítkami tisíc věřících svatý týden

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán - Bohoslužbou na Květnou neděli zahájil včera papež František ve Vatikánu oslavy svatého týdne, který vyvrcholí velikonočními svátky. Mši na náměstí Svatého Petra přihlížely podle agentury AFP desetitisíce obyvatel Říma, poutníků a turistů. Papež při ní zdůraznil význam pokory a přiměl lidi přemýšlet o odkazu Ježíše a dalších postav evangelií.

František byl oblečen do rudého roucha, které symbolizuje krev prolitou ukřižovaným Ježíšem. "Kde je mé srdce, jaké z postav (evangelií) se podobám, tohle téma s námi bude celý týden," řekl podle AFP František shromážděným věřícím v rámci zahájení svatého týdne, který je pro katolíky tradičně dobou rozjímání nad Ježíšovým odkazem.

"Kdo jsem před Ježíšem, který trpí?...Jsem jako Jidáš schopný zradit Ježíše, nebo jako jeho následovníci, kteří nic nepochopili, kteří usnuli, když Pán trpěl?" vyzval papež k přemýšlení nad Ježíšovým příběhem v kontextu životů věřících.

Když před mší vedl procesí nesoucí palmové ratolesti, jimiž podle bible lidé zdravili Ježíše při jeho příjezdu do Jeruzaléma a kterými spolu s olivovými větvičkami vyzdobili věřící celé náměstí, opíral se František o hůl vyrobenou vězni ze San Rema. Učinil tak další ze svých gest, s nimiž se snaží přiblížit katolickou církev lidem z okraje společnosti.

Oslavy spojené s Velikonocemi budou pokračovat celý týden; jejich hlavní část začíná na Zelený čtvrtek, kdy se připomene Ježíšova poslední večeře. Velký pátek je připomínkou Kristovy smrti, v sobotu se pak koná velikonoční vigilie a v neděli oslava Kristova zmrtvýchvstání. Velikonoční pondělí je potom ve znamení radosti křesťanů z vykoupení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)