Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Minoritský konvent v Brně jako relikvii uchovává vlasy císaře

Kultura / vlu / ČTK / 15. dubna 2014 21:02
Minoritský konvent v Brně jako relikvii uchovává vlasy císaře

Blahoslavený císař Karel I.
Autor: Wikipedia.org

Brno - Minoritský konvent v Brně uchovává jako relikvii vlasy posledního habsburského císaře Karla I. Římskokatolická církev jej v roce 2004 blahořečila, a to například za snahu o ukončení první světové války. Památku Karla I. i jeho manželky Zity, taktéž adeptky blahořečení, dnes připomněla mše, jíž se zúčastnil také jejich vnuk Rudolf a potomci českých a moravských šlechtických rodů.

Podle ostravsko-opavského biskupa Františka Lobkowicze představuje příklad Karla I. výzvu pro současné politiky. "Byl si plně vědom zodpovědnosti za národy, které spadaly pod jeho vládu," uvedl Lobkowicz. Karel I. si podle něj zároveň uvědomoval nesmyslnost řešení konfliktů silou zbraní. Spolu s manželkou Zitou pak podle biskupa představuje vzor křesťanské rodiny.

Mše se zúčastnilo několik stovek věřících, kteří zaplnili kostel svatých Janů a na závěr obřadu vzdali úctu monstranci s ostatky. Pěvecký sbor při tom z kúru zpíval císařskou hymnu, jež začíná slovy Zachovej nám, Hospodine, císaře a naši zem.

Karel I. se narodil v roce 1887. Po nástupu na trůn v roce 1916, tedy za první světové války, usiloval o uzavření separátního míru, avšak neuspěl. Po pádu habsburského císařství a vyhlášení rakouské republiky odešel do exilu. V roce 1921 se dvakrát pokusil obnovit monarchii alespoň v Maďarsku. Poté skončil v internaci na ostrově Madeira, kde 1. dubna 1922 podlehl zápalu plic.

Jeho manželka Zita zemřela v roce 1989, bylo jí 96 let. Také ona se možná stane blahoslavenou. "Je na nejlepší cestě, aby se znovu postavila vedle něj (Karla), jako při něm stála i za jeho života," řekl Lobkowicz.

Podle Vatikánu s Karlem I. souvisel nejméně jeden zázrak. Brazilské jeptišce, která se k němu usilovně modlila, zmizely křečové žíly. V Rakousku vyvolalo Karlovo blahořečení před deseti lety rozporuplné reakce. Někteří kritikové například upozorňovali na to, že se jako voják i panovník podílel na řadě válečných rozhodnutí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)