Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

BBC: Arcibiskup a imám společně bojují za mír ve Střední Africe

Ze světa / vlu / ČTK / 15. dubna 2014 21:18
BBC: Arcibiskup a imám společně bojují za mír ve Střední Africe

Rebelové v severní části Středoafrické republiky
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Bangui - Pozorovatelé konflikt ve Středoafrické republice často označují za náboženský. Místní katolický arcibiskup a muslimský imám to však odmítají. Na ukončení krveprolití, které už z domovů vyhnalo 20 procent obyvatel země, spolupracují. O neobvyklém přátelství v rozdělené zemi informoval zpravodajský web BBC.

Arcibiskup připevnil zavazadla na střechu auta a usedl za volant. "Je to těžký úkol," říká. "Ale pro Boha není nic nemožné." Hlavní imám, který sedí za ním, se usmívá a pokyvuje. Vydávají se na nebezpečnou cestu do nitra své země, aby se pokusili smířit dvě komunity rozdělené nenávistí.

Středoafrická republika se podle OSN stala dějištěm etnických a náboženských čistek. Milice obvykle popisované jako křesťanské zavraždily stovky muslimů, stovky tisíc jich bylo donuceno opustit zemi. Měla to být odplata za utrpení křesťanů, které prožili minulý rok poté, co se muslimové nakrátko chopili moci v zemi.

Neuvěřitelné přátelství mezi imámem a arcibiskupem začalo loni. Imám Oumar Kobine Layama opustil svůj dům po výhrůžkách smrtí od příslušníků křesťanské milice anti-Balaka. Útočiště našel v rezidenci arcibiskupa Dieudonna Nzapalaingy, hlavy katolické církve ve Středoafrické republice. Imámův dům byl později spolu s další tisícovkou domů jiných muslimů skutečně vydrancován a vypálen.

Arcibiskup a imám spolu začali cestovat po západních metropolích, aby upozornili na konflikt ve své zemi, který podle nich do té doby většina světa ignorovala. "V tisku se pro nás ujalo označení Nerozluční. Jiní nám říkají Dvojčata," říká s úsměvem imám Layama.

Jejich přátelství je ukázkou toho, co ještě nedávno bylo zcela běžné. V zemi s křesťanskou většinou, kde se k islámu hlásí 15 procent obyvatel, nikdy předtím k otevřenému náboženskému násilí nedošlo. "Jako dítě jsem chodil do školy s muslimy. Běžně jsem si s nimi hrál," říká arcibiskup. Hlavní imám pak podle svých slov pochází z křesťanské rodiny. K islámu konvertoval až během studií.

Na své cestě projíždějí vesnici za vesnicí. Domy muslimů tu byly zničeny příslušníky milice anti-Balaka. Jejich majitelé prchli za hranice. Podle imáma Layamy sklízejí středoafričtí muslimové odplatu za to, co spáchali najatí žoldáci ze zahraničí, k nimž se připojila jen hrstka místních.

"Ztratil jsem matku i otce, většina mladých lidí, které tu vidíte, přišla o někoho milovaného. Jediné, co chceme, je, aby ve Středoafrické republice nezůstal jediný muslim," říká Anicet Bomesse, hlava křesťanských milic anti-Balaka v hlavním městě Bangui.

Podle arcibiskupa Nzapalaingy jsou však milice jen loutkou v rukou bývalých politiků, kteří chtějí zpět k moci. "Politici je využívají, dali jim trochu peněz a poštvali je na muslimy," uvedl. "Říkají jim, že je to náboženská válka, ale to my odmítáme."

Po několika dnech na cestě imám a arcibiskup vidí, kolik práce je ještě čeká. Imám Layama se obává hlavně toho, že náboženské čistky budou pokračovat. Země by se tak mohla prakticky rozdělit na východní muslimskou část a čistě křesťanský západ. To by podle něj mohlo vyvolat větší konflikt, do nějž by se zapojili i sousedé, hlavně Čad.

"Země je ve velkém nebezpečí," říká imám. "Musíme ho odvrátit, abychom se nedočkali války mnohem větších rozměrů."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)