Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Christnet.cz podnítil širší diskusi o policejním zásahu při páteční modlitbě

Domácí zpravodajství / juml / ĆTK / 2. května 2014 13:47
Christnet.cz podnítil širší diskusi o policejním zásahu při páteční modlitbě

Současný synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Praha - Vyjádření Tomáše Halíka pro Christnet.cz ohledně policejního zásahu při páteční modlitbě muslimů si všimla velká média, mj. ČTK. Přinášíme její zprávu, kde se k této záležitosti vyjadřují další významné osobnosti.

Policejní zásah v muslimské modlitebně v Praze, který muslimové považují za nepřiměřený, odsuzují také příslušníci jiných náboženských skupin v Česku. Místopředseda Ekumenické rady církví Joel Ruml míní, že policie měla jiné možnosti, než zasahovat během bohoslužby. Příslušné státní orgány by se podle něj měly omluvit. Kněz a teolog Tomáš Halík policejní zásah v čase modlitby označil za hřích. Tomáš Kraus z Federace židovských obcí věří, že zákrok není precedens a že stát se bude i nadále k vnitřním záležitostem církví chovat neutrálně.

"Je mi líto, že se naše společnost vůči muslimům takto projevila, a myslím si, že by se vedení policie a ministr vnitra měli omluvit," řekl ČTK Joel Ruml. "Státní moc se deklarovala jako moc, která nehodlá ctít náboženské potřeby svých obyvatel, protože i muslimská komunita jsou její občané," uvedl. Při bohoslužebném shromáždění jakékoli náboženské skupiny nebo církve podle něj stát musí respektovat jistou intimitu.

"Díky neobeznámenosti či brutalitě moci tohle nebrali v potaz. Pokud se jednalo o knížku, má policie dostatek prostředků, aby zajistila důkazy a zasáhla přiměřeně," vysvětlil. Muslimové se rozhodli na protest proti nepřiměřenosti policejního zásahu svou pravidelnou páteční modlitbu dnes přesunout k ministerstvu vnitra.

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vnikli minulý pátek do objektů Islámské nadace v Praze. Zadrželi desítky lidí včetně několika indonéských diplomatů, indonéské velvyslanectví si na tvrdý zásah oficiálně stěžovalo.

Po zásahu policie obvinila pětapadesátiletého Čecha z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka - toho se měl dopustit tím, že Česku zajistil vydání a distribuci knihy údajně šířící rasismus. V médiích se spekuluje o tom, že by jím mohl být ředitel Islámského centra v Praze Vladimír Sáňka.

Ten je dlouhodobě ve sporu s Lukášem Lhoťanem, který islámskou víru opustil a ve svých projevech poukazuje na údajné nebezpečí islámu pro českou společnost. Po zásahu informoval média o tom, že kvůli zmíněné knize před časem podal trestní oznámení. Dle médií jde o knihu Bilala Philipse Základy tauhídu - Islámský koncept Boha. Na Lhoťana zase již dříve a opakovaně podal trestní oznámení Sáňka.

Tomáš Kraus z Federace židovských obcí v ČR ČTK řekl, že věří, že páteční zákrok policie není precedens, který by se mohl vztahovat na náboženské svobody v Česku. "Ale nemyslím si to. Od listopadu 1989 stát do náboženských struktur nezasahoval, choval se neutrálně," řekl. Choval se tak i v případě, kdy se na soudy obracely znesvářené osoby uvnitř náboženských skupin - podle Krause se takové rozepře mají vyřešit uvnitř komunity.

K případu z minulého týdne má podle svých slov málo informací. "Ale pokud už je tam trestní oznámení, může to svědčit o tom, že jsou v té komunitě nějaké problematické jevy, ty se ale vyskytují v každé komunitě, nejen v náboženských společenstvích. Vždycky je ale špatně, když stát zasahuje do náboženských struktur," uvedl.

Zásah policie v čase modlitby odsoudil i kněz a teolog Tomáš Halík. Označil ho za hřích - "jako každý čin, který zraňuje, rozněcuje nenávist a provokuje ducha pomsty", uvedl Halík pro server Christnet.cz.

Týž server ale cituje kandidáta do Evropského parlamentu za KDU-ČSL Tomáše Zdechovského, podle něhož si policie za zásah zasluhuje pochvalu. "Projevy, které se neslučují se svobodnou společností, musí být potlačovány hned v zárodku, aby v budoucnu nezpůsobily ještě větší škodu," uvedl.


Poznámka redakce: Tomáš Zdechovský byl v roce 2003 šéfredaktorem a v letech 2004–2005 ředitelem portálu Christnet.cz, nyní s ním občasně externě spolupracuje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)