Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hradec Králové kompletně zrekonstruuje dřevěný kostel převezený z východního Slovenska

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 14. května 2014 17:14
Hradec Králové kompletně zrekonstruuje dřevěný kostel převezený z východního Slovenska

Kostel svatého Mikuláše Divotvorce v Hradci Králové
Autor: Wikipedia.org / Boris7 / Creative Commons

Hradec Králové - Radnice Hradce Králové začala chystat kompletní rekonstrukci unikátního dřevěného kostela svatého Mikuláše Divotvorce z počátku 16. století. Oprava zhruba za 20 milionů korun by mohla začít v příštím roce, město na její financování chce získat dotaci z norských fondů. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09). Památkově chráněný kostel patří k nejstarším církevním památkám ze dřeva ve střední Evropě. 

Kostelík byl původně postaven v obci Habura na východním Slovensku. V polovině 18. století jej Habura prodala do sousední obce Nová Poľana, od které jej v roce 1935 koupil Hradec Králové. Již značně zchátralý kostelík byl tehdy rozebrán a po převozu vlakem znovu postaven v hradeckých Jiráskových sadech. Od té doby žádnou větší opravou neprošel. "Současný stav kostela je neutěšený," řekl Vedlich. Radnice kostel pronajímá pravoslavné církvi. 

Při rekonstrukci roubené stavby budou podle Vedlicha použity původní stavební postupy i moderní zařízení. Po dobu opravy bude nad kostelem vystavěna klimatizovaná hala. Poslouží i k tomu, že krátkodobým zvýšením teploty na 70 stupňů Celsia zničí dřevokazné houby a hmyz. Kostel by měl dostat i moderní zařízení, které v něm v budoucnu zajistí udržení stabilní teploty a vlhkosti. Kostelík bude opatřen i zatím chybějícím hromosvodem, opravou projde oltář a nástěnné malby a stavbaři opraví i bránu s oplocením a postaví novou přístupovou cestu. 

Rada Hradce Králové v úterý schválila závazek, že město bude nejméně 20 procent nákladů rekonstrukce financovat samo. Do konce června chce radnice podat žádost o dotaci, o jejímž přidělení by mělo být jasno do konce roku. Pokud by šlo vše hladce, na začátku roku 2015 by město vybralo firmu a vše by mohlo být hotové do jara 2016. Vedlich dodal, že bez získání dotace by se město do opravy pustit nemohlo. 

Před osmi lety se na Slovensku objevily debaty, že by se hradecký kostel mohl vrátit zpět do Habury, protože se prý první prodej do Nové Poľany uskutečnil bez řádné smlouvy. Hradec Králové tehdy možnost vrácení kostela jednoznačně odmítl. Architekti a stavbaři z Habury si nakonec v Hradci udělali plány kostela a jeho kopii v roce 2011 postavili v Habuře, která je od Hradce Králové vzdálená 600 kilometrů. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)