Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zabití sedmi francouzských mnichů v Alžírsku je stále záhadou

Ze světa / vlu / ČTK / 30. května 2014 18:42

Paříž - Alžírské úřady opět neumožnily francouzské justici prošetřit záhadné zabití sedmi francouzských mnichů, z jejichž těl se krátce po únosu v roce 1996 našly jen hlavy, uvedla dnes agentura AFP. Zabití mnichů se připisovalo islámským radikálům, ale v roce 2009 se objevilo podezření, že jej má na svědomí armáda.

Tým expertů vedený protiteroristickým vyšetřujícím soudcem Markem Trévidikem nedostal všechna potřebná povolení k cestě do Alžírska, kde měl podle původního plánu začít pracovat v sobotu. Podobná situace nastala i letos v únoru. Alžír se k situaci zatím nevyjádřil. Záležitost bude na programu jednání francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse, který navštíví Alžírsko příští týden.

"Opětovné zrušení cesty (vyšetřujícího soudce do Alžírska) na poslední chvíli je ohromným zklamáním pro rodiny obětí," prohlásil v Paříži jejich advokát Patrick Baudoin. Zároveň vyjádřil naději, že šéfovi diplomacie se vše podaří vyjasnit a vyřešit. Další obstrukce ze strany Alžírska by podle něj znamenalo, že alžírské úřady se snaží něco skrývat.

K únosu skupinky trapistických řeholníků z kláštera Tibéhirine na jihozápadě Alžírska v březnu 1996 se přihlásila alžírská fundamentalistická organizace Islámská ozbrojená skupina (GIA). Poté v červnu od ní přišla zpráva, že všech sedm mnichů "popravila". Nedaleko místa únosu u silnice blízko města Médéa se poté našly uříznuté hlavy mnichů, kteří byli označeni za oběti islámského terorismu.

V roce 2009 však případ oživilo svědectví bývalého vojenského přidělence na francouzské ambasádě v Alžíru generála Françoise Buchwaltera. S odvoláním na nepřímé svědectví jednoho alžírského vojáka uvedl, že vrtulníky alžírské armády tehdy zaútočily na tábor islamistů a přitom zastřelily i mnichy, jak vojáci zjistili po přistání.

Mnichům podle generála vojáci uřízli hlavy a bezhlavá těla ukryli , aby tento přehmat nevyšel najevo. Dva bývalí alžírští důstojníci po zahájení nového vyšetřování hovořili dokonce o tezi, podle které zločin zorganizovaly alžírské tajné služby s cílem zdiskreditovat islámská hnutí a získat od Francie více prostředků na své protiteroristické operace.

Francouzský odborný tým chce nyní exhumovat hlavy obětí a určit přesné podmínky jejich smrti. Také chce v Alžírsku vyslechnout dvacítku osob, včetně jednoho z údajných vrahů mnichů, který je ve vězení za únosy evropských turistů a je podezřelý z někdejší spolupráce s alžírskými tajnými službami. Alžír povolil exhumace, ale výslechy zatím ne, dodala AFP.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)