Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Část oltáře z Adamova asi zamíří na výstavy do Frankfurtu a Vídně

Kultura / vlu / ČTK / 6. června 2014 12:09
Část oltáře z Adamova asi zamíří na výstavy do Frankfurtu a Vídně

Světelský oltář
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Adamov (Blanensko) - Sochy 12 apoštolů z 500 let starého Světelského oltáře, který zdobí kostel svaté Barbory v Adamově, by koncem tohoto roku mohli obdivovat milovníci umění ve Städelově muzeu ve Frankfurtu nad Mohanem a v Uměleckohistorickém muzeu ve Vídni. Bylo by to poprvé, co by se oltář prezentoval na výstavě a navíc v zahraničí. S nápadem přišel budoucí ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt. ČTK to dnes řekl adamovský farář Jiří Kaňa. Církev i památkáři se záměrem souhlasí.

Světelský oltář vytvořilo v letech 1515 až 1526 šest řezbářů. V Adamově je umístěna 157 let jeho hlavní část zachycující 59 postav, které ztvárňují nanebevzetí Panny Marie. Oltář je národní kulturní památkou a jeho prezentaci v zahraničí musí schválit ministerstvo kultury. Podle některých odborníků je oltář natolik mimořádný, že by měl být zapsán mezi světové památky UNESCO.

"Oltář byl nedávno zrestaurován a minulý rok byl opět nakonzervován. Manipulace s ním je možná a proti vystavení jeho části v tak prestižních institucích jako frankfurtské a vídeňské muzeum nelze nic namítat," řekl dnes ČTK ředitel brněnského pracoviště Národního památkového ústavu Zdeněk Vácha.

Církev s vystavením souhlasí

Se záměrem souhlasí i katolická církev, která je majitelem díla. Podle Kani si oltář prezentaci v zahraničí zaslouží. "Při prohlídce oltáře nám ji navrhl budoucí ředitel Národní galerie. O věci již jednáme s památkáři," doplnil Kaňa. Obě výstavy budou prezentovat pozdně goticko-renesanční umění podunajské školy.

Oltář byl vytvořen pro cisterciácké opatství v rakouském Zwettlu (Světlá). Zachovala se jen jeho centrální část, kterou pro kostel v Adamově získal před 157 lety majitel panství kníže Alois Lichtenštejn. Za druhé světové války farníci dílo rozebrali a ukryli do lichtenštejnské hrobky ve Vranově u Brna. Po válce dílo vrátili na původní místo do adamovkého kostela.

Pouze dvě z 59 sošek na oltáři opustily od poloviny 19. století Česko. V roce 1970 je někdo ukradl a o rok později byly zajištěny na aukci uměleckých předmětů v Mnichově a vráceny zpět do Adamova. Jedna soška zachycuje apoštola, a patří tedy do té části díla, které by mohlo být zapůjčeno. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)