Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Merkelová a Gauck odsoudili vlnu antisemitismu v Německu

Ze světa / vlu / ČTK / 23. července 2014 16:33
Merkelová a Gauck odsoudili vlnu antisemitismu v Německu

Angela Merkel, kancléřka Spolkové republiky Německo, první žena v tomto úřadu
Autor: Wikipedia.org / Alexander Kurz / Creative Commons

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová i prezident Joachim Gauck dnes odsoudili vlnu antisemitismu, která v posledních dnech zasáhla Německo. Protižidovské výpady zaznívají na demonstracích svolaných na podporu Palestiny v souvislosti s izraelskou ofenzivou v Pásmu Gazy. Německá židovská sdružení se obávají, že by současné antisemitské nálady mohly vést i k fyzickým útokům proti Židům.

Demonstrace na podporu Palestinců se tento týden konaly v Berlíně, ve Frankfurtu nad Mohanem, v Essenu a v dalších německých městech. V Berlíně demonstranti mimo jiné skandovali hesla jako "Žide, ty zbabělé prase, vylez a pojď bojovat".

Merkelová: Toto nemůžeme a nechceme snášet

"V životě by mě nenapadlo, že bych v Německu ještě někdy mohl slyšet podobné protižidovské pokřiky," řekl deníku Frankfurter Rundschau předseda německé Centrální židovské rady Dieter Graumann. Podle něj se nyní mnoho německých Židů obává o své bezpečí. Strach prý ještě posílilo kázání berlínského imáma Bilála Ismaíla, který údajně vyzýval radikální salafisty, aby útočili na Židy a nezdráhali se je ani zabíjet.

"Toto nemůžeme a nechceme snášet," tlumočil dnes vyjádření Merkelové vládní mluvčí Georg Streiter. Podle německé kancléřky představují antisemitské výpady útok na svobodu a toleranci v Německu.

Graumann se kvůli situaci obrátil i na německého prezidenta Gaucka. "(Gauck) jednoznačně židovské společenství ubezpečil, že v těchto časech stojí při něm a bere jeho obavy vážně," řekl dnes Graumann agentuře DPA.

Protižidovské výpady kritizovali tento týden i další němečtí politici. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier uvedl, že pro antisemitské štvanice není v německé společnosti místo. Podle ministra vnitra Thomase de Maiziéra demonstranti "překročili červenou linii", ministr vyzval policii a státní zastupitelství, aby začaly tvrdě trestat podněcování k protižidovské nenávisti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)