Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Petice brojí proti vyšším právům pro muslimy, ti o ně nežádají

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 11. září 2014 21:23
Petice brojí proti vyšším právům pro muslimy, ti o ně nežádají

Ilustrační foto - kopule mešity
Autor: Christnet.cz / Daniel Bartoň

Praha - Ústředí muslimských obcí dosud nepodalo ministerstvu kultury žádost o přiznání zvláštních práv, které státem uznaným církvím lze udělit po desetileté registraci. "Termín je 17. září, kdy desetiletá lhůta od registrace Ústředí muslimských obcí uplyne," řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva Helena Markusová. Doplnila však, že i v případě podání žádosti o přiznání zvláštních práv je ministerstvo pravděpodobně pro nesplnění podmínek neudělí.

Muslimové si jsou vědomi toho, že podmínky zatím nesplňují, a údajně o podání žádosti zatím neuvažují. Přesto se po internetu šíří již několik měsíců petice proti udělení tohoto vyššího stupně registrace. Organizuje ji sdružení Islám v ČR nechceme a dnes ji jeho zástupci doručili do Poslanecké sněmovny. Archy podepsalo podle jejich informací přes 22.000 lidí, bude se jí tedy zabývat sněmovní petiční výbor.

"Petice je namířena vůči plnému uznání Ústředí muslimských obcí, to jest udělení druhého stupně registrace podle zákona, a proti těm částem islámu, které nejsou slučitelné s demokratickým zřízením a rovnými lidskými právy, ne proti jednotlivým muslimům," uvedla iniciativa v tiskové zprávě.

Jedním z prvních míst, kde se petice podepisovala, byly Teplice, kde hosté z arabských zemí tvoří část lázeňské klientely. Místním lidem se nelíbí, že s lázeňskými hosty přijíždí množství jejich příbuzných, kteří se na veřejnosti nechovají podle jejich představ. Zastupitelé Teplic se v srpnu zabývali návrhem na to, aby vyhláškou zakázali ženám zahalování tváří v ulicích, jak je běžné v muslimských zemích. S návrhem přišla zastupitelka Iva Dvořáková (ODS), byl většinou přijat a rada města možnost prověřuje u ministerstva vnitra. Letos na jaře lidé v Teplicích podepisovali petici proti stavbě mešity ve městě.

Pro získání oprávnění k výkonu zvláštních práv musí náboženská společnost splňovat čtyři podmínky, kromě desetileté registrace také například každoročně během všech deseti let zveřejňovat výroční zprávy o své činnosti. "To Ústředí muslimských obcí nečinilo," uvedla mluvčí. Podmínky musejí být splněny všechny, jinak ministerstvo oprávnění neudělí, doplnila.

Mezi zvláštní práva patří možnost vyučovat náboženství na státních školách, mít své duchovní v armádě a ve vězení, konat církevní sňatky, zřizovat církevní školy a zachovávat povinnost mlčenlivosti duchovními v souvislosti s výkonem zpovědního tajemství.

Zmíněná zvláštní práva v ČR může vykonávat 21 církví nebo náboženských společností. Ne všechny vykonávají všechna z nich, například právo vyučovat náboženství na státních školách má 11 z nich, kromě římskokatolické církve třeba Apoštolská církev, Církev adventistů sedmého dne, Církev československá husitská, Českobratrská církev evangelická nebo Svědkové Jehovovi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)