Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vychází nová kniha o sv. Václavu

Domácí zpravodajství / juml / apha.cz / 26. září 2014 16:35
Vychází nová kniha o sv. Václavu

Jezdecká socha svatého Václava v Praze
Autor: Wikipedia.org / Aleš Tošovský / Creative Commons

Praha - V nakladatelství Paseka vychází v těchto dnech kniha „Svatý Václav“ s podtitulem „Panovník a světec v raném středověku“. Jejím autorem je doc. Vratislav Vaníček, historik působící na katedře společenských věd Fakulty stavební ČVUT.

Kardinál Duka novou studii o národním patronovi velmi oceňuje. „Tato kniha vzniká komparací historických pramenů, jako jsou legendy, kroniky, archeologické nálezy či artefakty té doby. Vyplývá z ní závažná výpověď o historicitě sv. Václava a jeho příběhu. Ukazuje nám šíři ohlasu tohoto panovníka a světce na počátku našich dějin v tak širokém mezinárodním kontextu, v jakém ostatní autoři význam knížete Václava nedomýšlejí. Rozhodující výpovědí této knihy je, že nikoliv bratrovrah Boleslav, ale kníže sv. Václav je právem považován za zakladatele českého státu,“ zdůrazňuje pražský arcibiskup.

Přední český historik představuje Václava jako charismatickou osobnost a silného panovníka s cílevědomou západoevropskou orientací. Sleduje drama jeho životního zápasu v éře proměn Evropy pod duchovním a civilizačním vlivem křesťanství, v kontextu vytváření soustavy států střední Evropy. Nově interpretuje události a osobnosti českého raného středověku: křest Bořivoje a osud jeho manželky Ludmily, otázku viny Drahomíry a Boleslava I., dobové poslání Přemyslovny Dobravy a Slavníkovce Vojtěcha - intelektuála evropského formátu. Historický osud knížete Václava skončil jeho mučednickou smrtí, ale záhy začíná jeho nekončící „druhý život“ světce a garanta státnosti a politické kultury vznikajícího českého národa.

Více na www.paseka.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)