Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

O víkendu proběhlo sčítání návštěvníků bohoslužeb

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 13. října 2014 7:18
O víkendu proběhlo sčítání návštěvníků bohoslužeb

ilustrační foto: logo ministerstva zemědělství
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - V pražské arcidiecézi se v sobotu a v neděli uskutečnilo sčítání návštěvníků bohoslužeb. Koná se od roku 1999 jednou za pět let a podobně se sleduje počet lidí, kteří katolické bohoslužby navštěvují, v celé republice.

Spolu s ostatními zdroji informací slouží takové sčítání jednotlivým biskupům k tomu, aby měli dostatečný přehled o situaci v diecézi. Je také významným zdrojem informací pro Českou biskupskou konferenci, která tak může lépe sledovat vývoj v diecézích a účinněji soustřeďovat síly i prostředky k pastorační a evangelizační práci v naší zemi, řekl ČTK mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

První sčítání v roce 1999 přineslo dle veřejně dostupných zdrojů 414.539 účastníků bohoslužeb (bez litoměřické diecéze), což představuje asi 4,2 procenta obyvatel ČR. Druhé pak 405.446 návštěvníků bohoslužeb, tedy asi čtyři procenta obyvatel. Celostátní výsledky posledního sčítání v roce 2009 ale církev nezveřejnila, veřejně dostupné jsou jen počty za litoměřickou a královéhradeckou diecézi. U obou diecézí nastal při sčítání z roku 2009 další pokles počtu pravidelných návštěvníků.

Při posledním sčítání lidu v roce 2011 se jako věřící označilo něco málo přes dva miliony lidí, tedy asi pětina obyvatel ČR. Od roku 2001 tak počet věřících klesl o více než milion, stejný pokles byl i mezi lety 1991 a 2001. Podle statistických údajů z roku 2011 klesl počet obyvatel hlásících se k římskokatolické církvi přibližně na milion lidí. Naproti tomu přes 3,6 milionu obyvatel uvedlo, že jsou bez náboženské víry, což je také pokles proti předchozímu sčítání.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 124)