Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 20 lety se stal Miloslav Vlk kardinálem

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 29. října 2014 13:51
Před 20 lety se stal Miloslav Vlk kardinálem

Miloslav kardinál Vlk
Autor: kardinal.cz

Praha - Před 20 lety, 30. října 1994, oznámil papež Jan Pavel II. jména třiceti nově jmenovaných kardinálů, mezi nimiž byl i tehdejší pražský arcibiskup Miloslav Vlk. Slavnostnímu předání kardinálské buly na konci listopadu 1994 přihlíželo v Římě několik set poutníků z České republiky.

Emeritní arcibiskup pražský Miloslav Vlk se narodil 17. května 1932 v jihočeské Líšnici. Po maturitě krátce pracoval jako dělník v Českých Budějovicích, v roce 1960 však úspěšně absolvoval obor archivnictví na pražské filosofické fakultě. O čtyři roky později odešel studovat bohosloví do Litoměřic.

Po vysvěcení na kněze v červnu 1968 jej českobudějovický biskup Josef Hlouch jmenoval svým sekretářem. Od počátku 70. let působil Miloslav Vlk v několika farnostech jako kněz. Tak tomu bylo až do října 1978, kdy mu byl odebrán takzvaný státní souhlas nutný k výkonu kněžského povolání. V následujících letech se proto živil umýváním oken a prací archiváře ve Státní bance československé.

Jako kněz mohl Miroslav Vlk opět oficiálně působit od ledna 1989. V únoru následujícího roku byl jmenován biskupem v Českých Budějovicích a na jaře 1991 se stal nástupcem kardinála Františka Tomáška na postu pražského arcibiskupa a českého primase. Jím byl až do své rezignace v půlce února 2010. Kromě toho stál devět let v čele Československé, respektive České biskupské konference a v období 1993 až 2001 předsedal Radě evropských biskupských konferencí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)