Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež odvolal konzervativního kardinála Burkea z nejvyššího soudu ve Vatikánu

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 8. listopadu 2014 22:55
Papež odvolal konzervativního kardinála Burkea z nejvyššího soudu ve Vatikánu

Raymond Leo Burke
Autor: Flickr.com

Vatikán - Papež František dnes odvolal z funkce prefekta Nejvyššího tribunálu apoštolské signatury amerického kardinál Raymonda Lea Burkea, který patří k jeho ostrým kritikům. Podle agentury AP se tento krok očekával.

Burke byl jmenován patronem Suverénního řádu Maltézských rytířů,  což je v této charitativní organizaci v podstatě ceremoniální funkce bez větší zodpovědnosti, která bývá udělována emeritním kardinálům, nebo jako druhý úkol aktivním kardinálům. Na jeho místo nastupuje dosavadní sekretář pro vztahy se státy, arcibiskup Dominique Mamberti.

Už loni František Burkea stáhl z Kongregace pro biskupy, která je odpovědná za výběr kandidátů do biskupských úřadů, jejichž jména pak předkládá papeži.

Burke s dalšími katolickými kardinály ostře kritizuje nový reformní kurz papeže Františka. Například minulý měsíc pro španělské noviny Vida Nueva označil současnou církev za “loď bez kormidla.” Kardinál sám ovšem označení za lídra opozice vůči Františkovi odmítá.

Bývalý arcibiskup St. Louis patří k nejvýraznější propagátorům předkoncilní liturgie, kardinál byl také znám svoji zálibou v používání širokého pláště s dlouhou vlečkou nazývaného velká kapa (Cappa magna).

Je také ostrým kritikem interrupcí. Ještě jako diecézní biskup odmítl udělování příjímání eucharistie politikům, kteří podporuji vykonávání potratů nebo eutanázie. Před americkými prezidentskými volbami v roce 2008 demokratům a jejich kandidátovi Baracku Obamovi vzkázal, že se stávají „stranou smrti“.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)