Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tejc (ČSSD) stále usiluje o delší kontrolu restitucí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 10. listopadu 2014 15:29
Tejc (ČSSD) stále usiluje o delší kontrolu restitucí

Jeroným Tejc, poslanec ČSSD
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha -  Předloha o prodloužení lhůty pro kontrolu rozhodnutí o vydávání majetku v rámci církevních restitucí by ještě měla smysl, kdyby ji Sněmovna schválila v prosinci, míní její spoluautor Jeroným Tejc (ČSSD). Vydávání nemovitostí se totiž podle něho protahuje a část z nich by stále tedy ještě mohla pod delší lhůtu spadat. Působit zpětně norma nesmí.

"Prosinec je skoro šibeniční termín," řekl dnes ČTK Tejc o schvalování ve Sněmovně. Autoři z řad poslanců ČSSD podali předlohu v březnu. Sněmovna ji začala projednávat ve druhém čtení na říjnové schůzi, po zásahu pravicové opozice byla debata přerušena. Norma se nelíbí ani vládním lidovcům.

Předkladatelé tvrdí, že restituční zákon schválený v minulém volebním období za pravicové vlády obsahuje záměrně krátké lhůty pro rozhodnutí o vydání majetku a jejich následnou kontrolu. V obou případech jsou půlroční, doba pro prověrky měla skončit s prosincem. Podle Tejce se ale celý restituční proces protáhne nejméně do jara.

Předloha měla původně obě lhůty prodloužit na rok. Ústavně-právní výbor navrhl už v červenci vypustit delší dobu pro posouzení žádostí o majetek, protože již uplynula a nelze ji prodloužit do minulosti. V červnovém úvodním kole projednávání na plénu předloha přečkala návrhy ODS a KDU-ČSL na odročení a TOP 09 na zamítnutí.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. K částce se bude připočítávat inflace. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. ČSSD a ANO při debatách s církvemi neuspěly s návrhy na snížení finančních náhrad a zrušení inflační doložky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)