Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Povinnost církví zveřejňovat hospodaření se možná zpřesní

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 11. listopadu 2014 23:03
Povinnost církví zveřejňovat hospodaření se možná zpřesní

Ilustrační foto
Autor: Vít Luštinec

Praha - Chystaná povinnost církví zveřejňovat zprávy o jejich hospodaření se možná zpřesní. Senátní výbor pro kulturu a lidská práva dnes i kvůli tomu odložil schvalování příslušné novely zákona o církvích. Vrátí se k ní v povolebním složení a po předložení všech podkladů, řekl ČTK senátor KSČM Václav Homolka, který má novelu na starosti jako zpravodaj výboru.

Povinnost se má týkat církví, kterým byly vyplaceny náhrady za nevydaný majetek v restitucích. Novela předložená sociálními demokraty vychází z dohody, k níž letos na jaře dospěli zástupci církví, ČSSD a hnutí ANO v rámci jednání jejich expertní skupiny. Církve ale považují navrhované požadavky na zprávy za nesplnitelné, podobně jako někteří senátoři.

Z návrhu novely podle kritiků není jasné, zda se informace o hospodaření mají týkat pouze církví, nebo i jejich organizací. Ve druhém případě by to u římskokatolické církve znamenalo zprávu o tisícovkách stran za všechna biskupství, kláštery, opatství či charity, připustil i Homolka.

Sociální demokraté si od novely slibují zákonné zajištění transparentnosti hospodaření církví a náboženských společností, jimž je na základě zákona o restitucích poskytována finanční náhrada. Pro tyto církve chtějí zavést povinnosti zveřejňování výročních zpráv, včetně účetních závěrek. Obsahovat by měly informace, jakým způsobem církve hospodaří se svým majetkem, a "zda a v jaké výši vynakládá finanční prostředky na činnost v oblasti charitativní, sociální, vzdělávání a výchovy, zdravotní, kultury a ochrany kulturních památek".   

Výroční zprávy by podle návrhu měly obsahovat úplný přehled výdajů na tyto účely a také přehled o peněžních příjmech a výdajích církví. Rozsah údajů odpovídá podle předkladatelů nárokům, které musí splňovat neziskové organizace. Zprávy za uplynulý rok by musely být zveřejněny vždy do konce června následujícího roku, a to uložením do sbírky listin Rejstříku registrovaných církví a náboženských společností.    

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub již dříve namítl, že z návrhu není jasné například to, jak podrobný má být "přehled veškeré činnosti" v rámci poskytování veřejně prospěšných služeb. Zda by tím měla být jen informace o provozování hospice, nebo i o jednotlivých úkonech jeho pracovníků.

Kulturní výbor chce podle Homolky s dalším projednáváním vyčkat také na to, jak se k novele postaví senátní ústavně-právní výbor.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)